Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Ραβασάκια σε χιλιάδες φορολογούμενους που «ξέχασαν» εισοδήματα στο εξωτερικό

Πηγή: Pexels

Στη φάκα της ΑΑΔΕ έπεσαν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν εισοδήματα στο εξωτερικό και απέφυγαν να τα δηλώσουν. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ειδοποιητήρια προκειμένου να σπεύσουν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους. Σχετική αναφορά έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο Τhessaloniki Summit.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις από στοιχεία που έλαβε από ξένες χώρες για εισοδήματα, μισθούς ή συντάξεις που είχαν αποκτήσει οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας σε αυτές. Αφού προχώρησε στις απαιτούμενες διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι στη χώρα μας με τα εισοδήματα που απέκτησαν στο εξωτερικό, τους απέστειλε ειδοποιητήρια προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για να δηλώσουν τα εισοδήματα τα οποία δεν είχαν εμφανίσει. Τα περισσότερα στοιχεία που έλαβε η ΑΑΔΕ προέρχονται από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από εισπραχθείσες αμοιβές από μισθούς, συντάξεις και διοικητικές αμοιβές φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από περίπου 100 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, αλλά και η Ελβετία.

Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο στην Ελλάδα για το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Από αυτήν την υποχρέωση εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα συγκεκριμένων πηγών που αποκτώνται από φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης.

15.000 εκκαθαριστικά

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι εντός του έτους θα ταχυδρομήσει 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο κατ’ εκτίμηση για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή.

Σε περίπτωση που από τα στοιχεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φυσικό πρόσωπο εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (μισθοί, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, έσοδα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.ά.) τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Μέσω Taxisnet

Στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι θα αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ενώ θα αναγράφονται τα στοιχεία που έλαβε υπόψη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής του υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο Taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, ενώ θα λαμβάνει και ηλεκτρονική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος με τα συνοδευτικά έγγραφα σε ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ