Νέα
  • ΓΔ: 1457.85 +0.09%
  • Τζίρος: 38,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα συστήματα θέρμανσης που θα αντικαταστήσουν τους λέβητες πετρελαίου - Πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου από το 2023. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται, θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου».

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη, για τους πολίτες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια νέα κατοικία από το 2023 και μετά; Τι επιλογές έχουν για την θέρμανση της κατοικίας τους;

«Για να απαντήσουμε τα ανωτέρω ερωτήματα, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει τα τελευταία 3-4 χρόνια με τα προγράμματα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που «τρέχουν» κάθε χρόνο, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών. Τα προγράμματα αυτά επιχορηγούν την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης (κυρίως κεντρική θέρμανση με σύστημα καυστήρα – λέβητα πετρελαίου) με νέα συστήματα θέρμανσης ενεργειακά πιο αποδοτικά και φιλικά στο περιβάλλον» τονίζει στην «Η» ο Ενεργειακός Επιθεωρητής Γ’Τάξης, Ευάγγελος Πάνος.

«Τα συστήματα αυτά επίσης εξασφαλίζουν και το επιθυμητό επίπεδο θερμικής άνεσης για τους ενοίκους των κατοικιών. Θερμική άνεση είναι ο βαθμός ικανοποίησης στην αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με τις συνθήκες που βιώνουν στο θερμικό τους περιβάλλον. Είναι δηλαδή ένας δείκτης που εκφράζει το πόσο καλά νοιώθει κάποιος βρισκόμενος σε ένα δεδομένο θερμικό περιβάλλον και πόσο ικανοποιημένος είναι από αυτό ώστε να μην επιθυμεί την αλλαγή του. 

Συγκεκριμένα προτείνονται τα παρακάτω συστήματα θέρμανσης:
-    Σύστημα θέρμανσης με επίτοιχο λέβητα Φυσικού Αερίου (αρκεί να υπάρχει δίκτυο ΕΔΑ)
-    Σύστημα θέρμανσης με επίτοιχο λέβητα Υγραερίου 
-    Σύστημα με αντλία θερμότητας (κλασική, γεωθερμική κλπ)
-    Σύστημα με λέβητα βιομάζας
-    Ενεργειακό τζάκι

Τι αλλάζει από 1ης Ιουνίου

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από 1ης Ιουνίου 2021 και εφεξής, η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοση για νέα κτίρια θα πρέπει να τεκμηριώνει την κατάταξή τους στην ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο, για τις νέες κατοικίες από το 2023 και μετά, η επιλογή του συστήματος θέρμανσης θα βασίζεται στα συστήματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα καλύπτουν και τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτηρίων. Τα συστήματα που προτείνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
-    Σύστημα με επίτοιχο λέβητα Φ.Α. (εάν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο)
-    Αντλία θερμότητας

Οι λέβητες Φ.Α. μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:
-    Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
-    Ενδοδαπέδια θέρμανση

Οι αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνδυαστούν με τις παρακάτω τερματικές μονάδες:
-    Θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ
-    Ενδοδαπέδια θέρμανση
-    Fan Coil

Οι αντλίες θερμότητας επίσης με την χρήση των fan coil ως τερματικές μονάδες μπορούν να συνδυάσουν ψύξη – θέρμανση του χώρου με το ίδιο ακριβώς σύστημα, ενώ με την ενδοδαπέδια μπορούν να συνδυάσουν θέρμανση – δροσισμό. Ως σύστημα είναι στην αιχμή της τεχνολογίας με χαμηλότερη κατανάλωση από όλα τα άλλα συστήματα θέρμανσης, αλλά υψηλότερο κόστος αγοράς.  

Επομένως εκτός από το γεγονός ότι η Αντλία Θερμότητας έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας αλλά υψηλότερο κόστος εγκατάστασης, στα θετικά του συστήματος είναι ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης – ψύξης – ζεστών νερών χρήσης μιας κατοικίας, ενώ μπορεί να μειωθεί ακόμη παραπάνω το ετήσιο κόστος λειτουργίας της με την εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος στην στέγη της κατοικίας που θα κάνει ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης επιτυγχάνονται άψογες συνθήκες θερμικής άνεσης με παράλληλη χρήση των συστημάτων αυτοματισμών που διαθέτουν.

«Συνοψίζοντας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορεί η αρχική εντύπωση που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις να προκάλεσαν την έκπληξη των περισσότερων πολιτών και ειδικά των ενδιαφερόμενων για κατασκευή νέας κατοικίας από το 2023 και μετά, αλλά πρακτικά η αλλαγή αυτή έρχεται σε συνδυασμό με πολλές άλλες παραμέτρους και συνθήκες, όπως η αλλαγή του ΚΕΝΑΚ και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων στα συστήματα ψύξης – θερμανσης και η ανάγκη μείωσης του ετήσιου κόστους – δαπάνης για την ψύξη – θέρμανση των κατοικιών.

Με οδηγό τα παραπάνω έχουμε πλέον την πολυτέλεια να επιλέξουμε νέα συστήματα θέρμανσης αποδοτικότερα με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, όπου θα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες μας στα νέα κτήρια, θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 και θα μετατρέψουν σταδιακά τα κτήριά μας σε πράσινες – ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες» επισημαίνει ο Πάνος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ