Νέα
 • ΓΔ: 860.32 +1.29%
 • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Υπογράφονται οι συμβάσεις του ΥΠΟΙΚ με 6 τράπεζες

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με έξι τράπεζες -τέσσερις συστημικές και δύο συνεταιριστικές- για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υπογραφές θα σηματοδοτήσουν την έναρξη υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για δανειοδότηση, από τα 12,8 δισ. ευρώ των δανείων, με επιτόκιο της τάξης του 0,35%.

Οπως έχει ανακοινωθεί, το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο, έως 50%, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι αναφέρεται στην πρόσκληση

Οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν προσκλήσεις για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση.

«Τα Πιστωτικά Ιδρύματα», σημειώνεται στην πρόσκληση, «θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα της κάθε προτεινόμενης επένδυσης και την πιστοληπτική ικανότητα του φορέα αυτής, αυτόνομα με βάση τις εσωτερικές τους διαδικασίες και πολιτικές και τις βέλτιστες χρηματοπιστωτικές πρακτικές, χωρίς οιαδήποτε παρέμβαση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και επιδεικνύοντας προς τούτο την επιμέλεια που προσήκει σε Πιστωτικό Ίδρυμα που έχει αδειοδοτηθεί και λειτουργεί νομίμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, πιστοποιημένοι ανεξάρτητοι αξιολογητές θα ελέγχουν την επιλεξιμότητα και συμβατότητα των επενδύσεων με τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους κανόνες περί σώρευσης κρατικών ενισχύσεων».

Από τα 12,8 δισ. των δανείων, τα 500 εκατ. θα διοχετευθούν μέσω του Invest-EU, άλλα 500 εκατ. θα διατεθούν σε startups μέσω του ΤΑΝΕΟ και 11,8 δισ. για επενδύσεις, με προϋπόθεση να πληρούν πέντε κριτήρια:

 • πράσινη μετάβαση,
 • ψηφιακή μετάβαση,
 • έρευνα και ανάπτυξη,
 • εξωστρέφεια και
 • επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τα χαμηλότοκα δάνεια για την έκδοση των οποίων έχει τεθεί μέγιστο όριο το 4μηνο, θα λειτουργούν συνδυαστικά με μειώσεις 30% στον φόρο για μια τριετία για εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων εταιρειών, ώστε αυτές να ενδυναμωθούν, να πετύχουν οικονομίες κλίμακας και να συμβάλουν στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Θα συστηθεί ένα μητρώο από ορκωτούς ελεγκτές με αυξημένες υποχρεώσεις, ομάδες έργου και αυστηρούς κανόνες, ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία, ενώ για τις τράπεζες εισάγεται ένα εργαλείο ανταγωνισμού μεταξύ τους, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν ευρωπαϊκές τράπεζες, συστημικές αλλά και μη συστημικές.

Οίκος αξιολόγησης θα ελέγχει τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις θα περνούν από έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας από εξειδικευμένο οίκο αξιολόγησης, ενώ θα αξιολογούνται από την τράπεζα οι εξασφαλίσεις που προσφέρει η επιχείρηση.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν στους ανεξάρτητους, πιστοποιημένους ελεγκτές που θα ορίσει το ΥΠΟΙΚ, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Προέγκριση της δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου θα αναφέρονται οι όροι δανεισμού (ύψος του δανείου, επιτόκιο, περίοδος, περίοδος χάριτος κ.λπ.).
 • Αναφορά στο συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, συμπεριλαμβανομένης και της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή, όπως την αποδέχεται το τραπεζικό ίδρυμα.
 • Πρόσφατη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης, είτε από αναγνωρισμένο οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Credit Rating Agency), είτε από το τραπεζικό ίδρυμα που θα παρέχει τη δανειακή χρηματοδότηση, με έναν από τους χαρακτηρισμούς: AAA-A, BBB, BB, B, CCC και κάτω.
 • Αξιολόγηση των εξασφαλίσεων του επενδυτή από το τραπεζικό ίδρυμα που θα παρέχει τη δανειακή χρηματοδότηση, με έναν από τους χαρακτηρισμούς: Υψηλές εξασφαλίσεις, Συνήθεις εξασφαλίσεις, Χαμηλές εξασφαλίσεις.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ