Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Δεύτερη ευκαιρία για ιδιοκτήτες – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Ακίνητα / Πηγή: Intime
Ακίνητα / Πηγή: Intime

Ανοίγει ξανά σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν νέα ευκαιρία να αποκαλύψουν στους δήμους τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους χωρίς τις αναδρομικές χρεώσεις και τα σημερινά πρόστιμα που φθάνουν έως και 200%.

Η υποβολή της δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών θα συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Η εφαρμογή για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Η υποβολή της δήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ https://tetragonika.govapp.gr/.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ.

Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή:

  • επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ, απ' όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και
  • επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ' όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αριθμό παροχής του ακινήτου.

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν για κάποιο ακίνητό σας είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο για περισσότερες πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των εμβαδών, ειδικά στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, ενώ συμφώνως προς τα στοιχεία έχουν υποβληθεί 2.551.637 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί καθώς έχει απομείνει το 13,57%  των δηλώσεων. Συμφώνως προς τα τελευταία στοιχεία, το 60,53% των δηλώσεων ολοκληρώθηκε, το 22,5% είναι σε φάση ολοκληρώσεως, το 13,57% δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, το 1,79% δεν υποβλήθηκε ποτέ και  το υπόλοιπο 1,58% απορρίφθηκε.

Τι ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ

Να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει τη διαρκή λειτουργία της πλατφόρμας και όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δηλώσεως, προσαυξημένα κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και κατά επιπλέον 5% κατά τη διάρκεια κάθε επόμενου εξαμήνου, με ανώτατο όριο προστίμου το 50%.

Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από οριστική λύση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς τους ΟΤΑ στα 5 χρόνια, από τα 20 που ισχύουν σήμερα, και «πλαφόν» 50% στα πρόστιμα και άλλες σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ