Νέα
  • ΓΔ: 878.34 -0.10%
  • Τζίρος: 46,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Από πότε και πόσο αυξάνεται η επιδότηση - Οι δικαιούχοι

Διάδρομος 400kV
Πηγή: admie.gr

Από τους λογαριασμούς για την κατανάλωση Νοεμβρίου θα αυξηθεί η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, αναμένεται να ισχύσει άμεσα δηλαδή από τους λογαριασμούς που θα αφορούν στην κατανάλωση Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται αυτή την στιγμή στο τραπέζι, με την επιδότηση για τις πρώτες 300 KWh να αυξάνεται πάνω από τα 18 ευρώ του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. 

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα επανεξεταστεί εντός Νοεμβρίου ώστε να διαμορφωθεί η επιδότηση για την κατανάλωση Δεκεμβρίου

Η επικείμενη αύξηση, που αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, είναι η τρίτη κατά σειρά, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς η τιμή του ρεύματος στην χονδρική σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Η επιδότηση αφορά κατ αρχήν όλα τα νοικοκυριά, ενώ πρέπει να αφορά και όλες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης.

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει κοινοποιήσει το μέτρο και τις σχετικές διαδικασίες με επιστολή στην DG COMP. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο αναμονής της έγκρισης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στην χαμηλή τάση, καθώς το μέτρο εμπίπτει στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων.

Κύκλοι, ωστόσο, με γνώση των κινήσεων του ΥΠΕΝ χαρακτηρίζουν την εν λόγω διαδικασία απολύτως τυπική και όχι ουσιαστική, προεξοφλώντας πως δεν θα υπάρξει κάποια ένσταση ως προς την έγκριση του μέτρου, καθώς ακόμη και η εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη λήψη τέτοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.  

Όπως έγραψε νωρίτερα η «Ημερησία», η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς - ΤΕΑ) για τον Οκτώβριο έκλεισε στα 198,34 ευρώ/MWh, έναντι 134,73 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο και 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο. Η αύξηση κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και διαμορφώνει συνθήκες... τέλειας καταιγίδας για τα τιμολόγια και τους λογαριασμούς του χειμώνα. Η αύξηση του Οκτωβρίου συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο κινείται στην χονδρική τιμή στο 47,2%.  

Την ξέφρενη κούρσα οδηγούν φυσικά οι ανατιμήσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, που συνιστά την βασική πηγή του ενεργειακού μείγματος. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην χονδρική ρεύματος, καταγράφοντας την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στα 121,72 ευρώ/MWh. 

Σκρέκας: Ερχεται αύξηση των επιδοτήσεων 

Την νέα αύξηση της κρατικής επιδότησης προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα. Ο ίδιος  ξεκαθάρισε πως το ποσό που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου - το οποίο φτάνει στα 470 εκ. ευρώ - θα πρέπει να αυξηθεί εκ νέου, ώστε να αυξηθεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε επί της ουσίας νέα ενίσχυση στα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς του ρεύματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα ενίσχυσης και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει τους λογαριασμούς έναντι, που είναι με βάση την περσινή κατανάλωση. Οι εκκαθαριστικοί που είχαν φτάσει τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμα την κρατική επιδότηση και την έκπτωση από τη ΔΕΗ. Αυτά θα φανούν στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, από Δεκέμβριο», εξήγησε ο κ. Σκρέκας. 

«Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης. Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος των νοικοκυριών. Η ενίσχυση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους καταναλωτές», αποκάλυψε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, «μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες είναι η επιδότηση από το κράτος. Ένα μέσο νοικοκυριό, με μέση κατανάλωση, καταναλώνει κατά μέσο όρο 300 κιλοβατώρες το μήνα. Η ΔΕΗ επαυξάνει την έκπτωση που κάνει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες. Εμείς ενισχύουμε, ώστε για τις πρώτες 600 κιλοβατώρες να δει μια πολύ μικρή αύξηση το νοικοκυριό, της τάξεως των 3-4 ευρώ το μήνα. Καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Η τελευταία υπουργική απόφαση αναφέρει 470 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο. Έχουμε μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση που μαίνεται. Τα χρήματα για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό, τα βρίσκουμε από τα κέρδη που έχει ο ειδικός λογαριασμός που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Από το 2022 νέα μέτρα ενίσχυσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου

«Και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ