Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν (EKT): Είμαστε πολύ μακριά από το tapering

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ μακριά από το να σταματήσει τις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα El Pais, ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή το 2022.

«Η έκταση των αγορών ομολόγων θα είναι στοιχείο των αποφάσεων μας, αλλά θεωρούμε ότι η Ευωζώνη απέχει πολύ από μία κατάσταση, όπου θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή κάποιων χωρών», είπε ο Λέιν. Όπως είπε, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία συζητείται πράγματι ο τερματισμός των αγορών ομολόγων (tapering), αλλά σημείωσε ότι στις χώρες αυτές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πληθωρισμού και βρίσκονται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου.

Ο πληθωρισμός δεν θα καταστείλει τη δυναμική ανάπτυξη

Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάκαμψη το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις των τιμών και η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο Λέιν είπε ότι οι «πονοκέφαλοι αυτοί δεν πρόκειται να εξαλείψουν τη βασική δυναμική της ανάκαμψης», σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες «μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα ανακάμψουμε αρκετά καλά το επόμενο έτος», όπως οι αποταμιεύσεις που έχει σωρεύσει ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. «Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από ότι πριν από 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε,

Για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι οφείλεται στην ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και σε στενότητες στην προσφορά. «Θεωρώ ότι το επόμενο έτος οι στενότητες θα μειωθούν και οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν ή θα σταθεροποιηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι χαμηλότερος και όχι υψηλότερος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. «Αυτή η περίοδος του πληθωρισμού είναι πολύ σπάνια και προσωρινή και δεν είναι ένδειξη μίας χρόνιας κατάστασης. Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτές των δεκαετιών του ’70 και του ‘80», τόνισε.

Πρέπει να παρακολουθούμε τις αυξήσεις μισθών 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ο Λέιν είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρωζώνη είναι ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν πληθωρισμό 2%. «Δεν τις βλέπουμε σήμερα. Πρόκειται περισσότερο για έναν παράγοντα κινδύνου που πρέπει να παρακολουθούμε παρά κάτι που βλέπουμε από τα υπάρχοντα στοιχεία», πρόσθεσε.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ