Νέα
 • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
 • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος - αερίου (έρευνα): Οι αυξήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πρωτεύουσες

Αυξήσεις – φωτιά  είχαν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς τους για φυσικό αέριο τον Οκτώβριο, ενώ και στο ηλεκτρικό ρεύμα οι λογαριασμοί κινήθηκαν ανοδικά, παρά τις επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκριτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η εταιρεία VaasaETT για τις τιμές ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης δείχνουν ότι οι λογαριασμοί  φυσικού αερίου αυξήθηκαν στην Αθήνα 15% τον περασμένο μήνα και του ρεύματος κατά 4%. 

Πρωταθλήτρια των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η Ρίγα της Λετονίας με ανατιμήσεις 24%, ενώ στο φυσικό αέριο τα πρωτεία κατέχει το Λονδίνο με τον «πληθωρισμό» στο καύσιμο να τρέχει με ρυθμούς 51%.    

Αύξηση κόστους ρεύματος - φυσικού αερίου / Οκτώβριος 2021

https://infogram.com/vaasaett-oktwbrios-2021-1h8n6m3nxvnvz4x?live

 

Οι πρωτεύουσες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώθηκαν σε:

 • Λονδίνο (51%)
 • Λουξεμβούργο (44%)
 • Βουκουρέστι (37%) και
 • Βρυξέλλες (33%),

ενώ πρωταθλητές στις αυξήσεις για το ρεύμα ήταν

 • Ρίγα της Λετονίας (24%)
 • Οσλο (22%)
 • Βρυξέλλες (21%) και
 • Λονδίνο (19%). 

Μόνο στη Ρώμη και το Δουβλίνο μειώθηκαν οι λογαριασμοί ρεύματος

Το Δουβλίνο και η Ρώμη ήταν οι μόνες πρωτεύουσες στις οποίες οι λογαριασμοί του ρεύματος μειώθηκαν κατά 3% και 1%, αντίστοιχα, χάρη στη μείωση των ενεργειακών φόρων, στην οποία προχώρησαν η ιρλανδική και η ιταλική κυβέρνηση. 

Μείωση κόστους είχαμε και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, για άλλους ωστόσο λόγους και όχι λόγω μείωσης φόρων. 

Στον μέσο όρο της Ευρώπης οι τιμές για ρεύμα και αέριο στην Αθήνα

Από τα συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά στην Αθήνα για το ρεύμα, περιλαμβανομένων των φόρων, κινούνται στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, δηλαδή λίγο πάνω από 0,21 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

τιμές ρεύματος, Ευρώπη

Αντίστοιχα, κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ κινούνται και οι τιμές για το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα στα 0,085 ευρώ αν κιλοβατώρα. Στη συγκράτηση των τιμών του αερίου στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα συμβάλλει η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνσή του στην Ελλάδα. Οι φόροι στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 8% της τελικής τιμής καταναλωτή έναντι 26% στην Ευρώπη.

τιμές αερίου, Ευρώπη
τιμές αερίου, σύνθεση

Ερχονται νέες αυξήσεις τον Νοέμβριο

Η έκθεση αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις τιμές καταναλωτή στην Ευρώπη ήταν μεγαλύτερη στην αγορά του αερίου, με τις μισές από τις πρωτεύουσές της – μεταξύ των οποίων και η Αθήνα - να καταγράφουν υψηλές τιμές – ρεκόρ.

Σημειώνει, επίσης, ότι ορισμένες αγορές έχουν ήδη ανακοινώσει νέες μεγάλες αυξήσεις των τιμών του για τον Νοέμβριο, όπως η Βουλγαρία που ανακοινώθηκε αύξηση των χονδρικών τιμών κατά 30% και τη Βέρνη όπου ανακοινώθηκε αύξηση 17% για τους τελικές καταναλωτές από την εταιρεία EWB.

Και στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως, οι τιμές συνέχισαν την ανηφόρα τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται ξανά σε επίπεδα – ρεκόρ περίπου στις δύο από τις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ