Νέα
  • ΓΔ: 912.29 +0.04%
  • Τζίρος: 36,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα μέτρα «ακύρωσαν» τις εκπτώσεις - Σε Black Friday και γιορτές οι ελπίδες της αγοράς

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Χαμηλές «πτήσεις» καταγράφονται στην αγορά κατά την πρώτη εβδομάδα της περιόδου των εκπτώσεων. Οι καταναλωτές μάλλον δείχνουν να έχουν «γυρίσει την πλάτη» στην ενδιάμεση αυτή περίοδο και είτε περιμένουν την Black Friday και τις ημέρες πέριξ αυτής, είτε θεωρούν ότι αυτό που θέλουν θα το βρουν στην τιμή που θέλουν και στην κανονική περίοδο της αγοράς.

Χθες που η αγορά ήταν ανοιχτή ο κόσμος που επισκέφτηκε τα καταστήματα ήταν ελάχιστος και, όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, κάποιοι επιχειρηματίες δεν έβγαλαν ούτε καν τα έξοδα. Όμως και σήμερα η εικόνα ήταν εξίσου αποκαρδιωτική για περίοδο εκπτώσεων.

Για την εικόνα, πάντως, που παρουσιάζει η αγορά τις τελευταίες τρεις ημέρες, ίσως σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν και τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους. Στο σύνολο των επιχειρήσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι έλεγχοι είναι πραγματικοί, κάτι που σημαίνει πως κανένας δεν μπορεί να μπει το κατάστημα αν δεν έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και όχι μόνο αυτό. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραποιημένων εγγράφων, απαιτείται και η προσκόμιση κάποιου άλλου στοιχείου (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κ.λπ.) που θα πιστοποιεί ότι ο έχων το έγγραφο (εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ), είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο.

Μικρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών

Η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που ξεκίνησαν την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την προσεχή Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, δεν έχουν φέρει τα προσδοκώμενα οφέλη για τον εμπορικό κόσμο, όπως παραδέχεται και ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, που χαρακτήρισε την κίνηση ως «υποτονική».

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «όπως αναμενόταν, με ή χωρίς μέτρα, η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανένα, ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές. Όσοι άνοιξαν αυτήν την Κυριακή αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδά τους. Όμως οι έλεγχοι για τα έκτακτα νέα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα».

Τσουχτερά πρόστιμα

Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, στο σύνολο της επικράτειας, από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, εντός των καταστημάτων, αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα (PCR ή rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δικά τους έξοδα.

Στην περίπτωση ελέγχου και μη αντιστοίχισης των αναγραφόμενων στοιχείων του φυσικού προσώπου στο επιδεικνυόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με το αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, επιβάλλεται στον πελάτη πρόστιμο 3.000 ευρώ και στην επιχείρηση πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/26787_daneia-tameioy-anakampsis-ypografontai-oi-symbaseis-toy-ypoik-me-6-trapezes

Οι ελπίδες στην Black Friday

Οι ελπίδες των εμπόρων μεταφέρονται πλέον στην περίοδο της Black Friday που πλέον διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα και η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου. Παράλληλα να σημειώσουμε ότι τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές, που αφορά τις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Φέτος η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021.

Εφέτος η χρονιά είναι ιδιαίτερη και αυτό διότι δεν υπάρχει το τεράστιο απόθεμα άλλων ετών, ώστε να δούμε μεγάλες εκπτώσεις σε πολλά προϊόντα.

Σε κάποια βέβαια θα υπάρχουν αλλά δεν φαίνεται να είναι πολλά. Παράλληλα, ήδη υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και κυρίως σε προϊόντα τεχνολογίας και όσο η ζήτηση θα αυξάνει τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ελλείψεις.

Για την συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και μέχρι το τέλος του έτους, που περιλαμβάνει και τις γιορτές των Χριστουγέννων εκτιμάται ότι ο τζίρος μπορεί να υπερβεί αθροιστικά τα 6 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ