Νέα
  • ΓΔ: 875.67 -0.81%
  • Τζίρος: 16,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Νέο μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το 2022

Lagarde
Πηγή: Associated Presss

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.

Η ΕΚΤ ανέμενε μία γρήγορη μείωση του πληθωρισμού το επόμενο έτος, αλλά οι αξιωματούχοι της παραδέχονται τώρα ανοικτά ότι οι προβλέψεις τους, οι οποίες έχουν αναθεωρηθεί ήδη ανοδικά αρκετές φορές, είναι ακόμη πολύ χαμηλές, καθώς η πίεση στην παγκόσμια οικονομία έχει τον αντίκτυπό της.

Παραμένει η πρόβλεψη για μείωση του πληθωρισμού το 2022

Η Λαγκάρντ συνέχισε να αντικρούει τις εκκλήσεις και τα στοιχήματα στην αγορά για μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής της, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ότι είναι απίθανό να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

«Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, εξασθενώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», τόνισε.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι οι στενότητες είναι πιθανόν να μειωθούν το επόμενο έτος και ότι οι προθεσμιακές τιμές ενέργειας δείχνουν αξιοσημείωτη υποχώρηση το 2022, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, έστω και αν η εξομάλυνση των τιμών θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2% σε μέσα επόπεδα το 2022 είναι πιθανότατα ξεπερασμένη καθώς ιδιωτικές εκτιμήσεις, όπως και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν αύξηση των τιμών πάνω από 2%.

Κάπως μεγαλύτερες οι αυξήσεις μισθών το επόμενο έτος

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ακόμη να επίκεινται αυξήσεις τιμών λόγω των μισθολογικών αυξήσεων. «Βλέπουμε πιθανή μία κάπως μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τον επόμενο χρόνο σε σχέση με φέτος, αλλά ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεις παραμένει περιορισμένος», είπε.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ