Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Σήμα για νέα αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Moodys
Πηγή: Associated Press

H βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας των συστημικών ελληνικών τραπεζών - Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς – σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξής τους οδηγούν σε μία θετική δυναμική σχετικά με τις αξιολογήσεις τους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρεται στις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου των τραπεζών που έκανε στις 20 Σεπτεμβρίου, με θετικό outlook, ενώ σημειώνει ότι οι προοπτικές υψηλότερης ανάπτυξης της οικονομίας θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους και θα ενισχύσουν περαιτέρω το αξιόχρεό τους.

Μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων 

Ο Moody’s αναφέρεται στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 70% - στο 16% των συνολικών δανείων από περίπου 50% που είχαν φθάσει την περασμένη δεκαετία - χάρη κυρίως στις τιτλοποιήσεις και πωλήσεις τέτοιων δανείων, ενώ σημειώνει ιδιαίτερα το όφελος που υπήρξε από τον «Ηρακλή».

Η αναβάθμιση της 20ης Σεπτεμβρίου

Στην ανακοίνωση για την τελευταία αναβάθμιση των τραπεζών, ο Moody’s σημείωνε ότι αυτή βασίστηκε κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητάς τους καθώς και στις καλές προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση των επαναλαμβανόμενων κερδών τους.

Σημείωνε ακόμη ότι το θετικό outlook αντανακλούσε την προσδοκία του ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά profile τους και ότι θα είναι σε θέση με δαιχειριστούν οποιαδήποτε νέα προβληματικά δάνεια λόγω του κορονοϊού.

O Moody’ς ανέφερε ότι το αξιόχρεο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στα επόμενα τρίμηνα, αν οι τράπεζες διατηρήσουν την υγιή θέση τους κεφαλαίων και ρευστότητας, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους με την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και μοχλεύοντας τις προοπτικές οικονομικής και πιστωτικής επέκτασης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ