Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εμμένει στη θέση της η Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων το 2022

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ / Πηγή: Intime

Αταλάντευτη στη θέση της ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποκλιμακωθεί και κατά συνέπεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να συσφίξει την πολιτική της, επειδή έτσι θα αποδυνάμωνε την ανάκαμψη, παρέμεινε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν το 2022. 

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να πατήσει φρένο τώρα, αλλά να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Καθώς o πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι λογικό να αντιδράσουμε με σύσφιξη της πολιτικής. Η σύσφιξη θα επηρέαζε την οικονομία αφού θα είχε περάσει το σοκ», τόνισε.  

Στις 16 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων της αγορών ομολόγων – του έκτακτου λόγω της πανδημίας (PEPP) και του τακτικού (APP) – στη συνεδρίαση της στις 16 Δεκεμβρίου.

Η Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι το PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, θα τερματιστεί τον Μάρτιο, αλλά σημείωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα εξακολουθήσουν να είναι «σημαντικές» και μετά την ημερομηνία αυτή.

«Και μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικό για τη νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης ρύθμισης των αγορών ομολόγων – να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ