Νέα
  • ΓΔ: 1166.41 -0.17%
  • Τζίρος: 28,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ο φόβος νέων lockdown μειώνει τις τιμές

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

Προς τα 78 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς το νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, ενώ οι επενδυτές σταθμίζουν και την πιθανή αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από μεγάλες χώρες με στόχο τη μείωση των τιμών.

Η τιμή του brent υποχωρούσε 2,78 δολάρια ή 3,42% στα 78,46 δολάρια το βαρέλι νωρίς το απόγευμα, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) για παραδόσεις Δεκεμβρίου σημείωνε πτώση 2,61 δολαρίων ή 3,3% στα 76,40 δολάρια.  

Τόσο το μπρεντ όσο και το αμερικανικό αργό καταγράφουν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

τιμές πετρελαίου

Σε lockdown η Αυστρία 

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που επέβαλε σήμερα ξανά καθολικό lockdown, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε ότι πιθανόν να λάβει και αυτή μία τέτοια απόφαση.

Η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε σχεδόν 60% φέτος, λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών μετά την πανδημία και της μικρής αύξησης της προσφοράς αργού από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

«Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε καλή θέση, αλλά τα lockdown αποτελούν τώρα προφανή κίνδυνο… εφόσον και άλλες χώρες ακολουθήσουν την Αυστρία», ανέφερε αναλυτής της OANDA σε σημείωμά του.  

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από άλλες μεγάλες χώρες να αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα

Οι κυβερνήσεις μεγάλων χωρών εξετάζουν την αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες για μία αποδέσμευση αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων έχουν ωθήσει ήδη μειώσει τις τιμές του πετρελαίου περίπου 4 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ έχει ήδη προεξοφληθεί μία αύξηση της προσφοράς έως 100 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Κάθε αποδέσμευση «θα παρείχε μόνο μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση σε ένα διαρθρωτικό έλλειμμα», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ