Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Βουτιά των τιμών λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης

Ιράκ: Σχέδιο αύξησης εξαγωγών αργού πετρελαίου
Πηγή: AP

Στο 10% έφθασε το απόγευμα η πτώση των τιμών του πετρελαίου  πουπροκάλεσε η νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια η ζήτηση αργού. 

Επίσης, οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια των  κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να υποχωρούν σημαντικά.

Στις 6 το απόγευμα, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης του μπρεντ υποχωρούσε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου. ενώ για το αμερικανικό αργό οι τιμές υποχωρούσαν στα 70 δολάρια. 

Ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης οδήγησε αρκετές χώρες στον περιορισμό των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική και κάποιες γειτονικές χώρες της.

 

 

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Η πτώση των τιμών σημειώνεται πριν από μία κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (OPEK+), στην οποία θα αποφασισθεί ποια θα είναι η παραγωγή τους τον Ιανουάριο.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αποδέσμευσαν πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να ανακόψουν την αύξηση των τιμών.

Ερωτηματικά υπήρξαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη θέση της Κίνας για την αποδέσμευση αποθεμάτων, η οποία ήταν μία από τις χώρες που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχε στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ, αλλά κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν ότι η χώρα θα προχωρήσει στο μέτρο αυτό. Απλά, το Πεκίνο θέλει να διασφαλίσει ότι λειτουργεί αυτόνομα και να μην εμφανίζεται ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Μείωση των αποδόσεων των ομολόγων 

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν το απόγευμα 8 μονάδες βάσης στο -0,34% μετά το άνοιγμα της αγοράς, ενώ πτώση 4-6 μονάδων βάσης σημείωσαν και οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων. Για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, η απόδοση υποχωρούσε 4 μ.β. στο 1,27%.

Πτώση κατέγραφαν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε όλο το εύρος της καμπύλης.

Παράλληλα, μειώθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 50% για μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα την  προεξοφλούσαν πλήρως.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ