Νέα
  • ΓΔ: 932.96 +2.10%
  • Τζίρος: 86,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρεμ Γουάτσα (Fairfax): Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της Ευρώπης

Ως την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα της Ευρώπης χαρακτήρισε την Ελλάδα ο CEO της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

«Αν καταστήσεις μια χώρα θελκτική στις επενδύσεις, τότε οι επενδυτές θα έρθουν. Αυτό κάνει η τωρινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα βελτιώσει αυτό το κλίμα. Χρειάζεται να διατηρηθεί η οικονομία ανοιχτή στους επιχειρηματίες και αυτό θα φέρει επενδύσεις από τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής της Fairfax 

Μιλώντας στην διαδικτυακή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο κ. Γουάτσα δεν δίστασε να εκφράσει την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζοντας πως, ενώ το 2022 αναμένεται ανάπτυξη περίπου 5% στην Ελλάδα, δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν δούμε έναν ρυθμό 7-8%.

«Η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή που έχει έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ανέφερε ο ινδοκαναδός επενδυτής, ο οποίος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως και ασχολήθηκε με την πολιτική.

O επικεφαλής της Fairfax εξέφρασε την εκτίμησή του για το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. «Υπάρχουν εξαιρετικοί μάνατζερ στην Ελλάδα, εκπαιδευμένοι στο εξωτερικό, που χρειάζονταν απλώς μια ευκαιρία να αναδειχθούν», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι οι διοικήσεις των εταιρειών που έχει επενδύσει η Fairfax όπως η Eurobank, η Grivalia Hospitality και η Eurolife δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις του στην Ελλάδα, ο κ. Γουάτσα ανέφερε: «Είμαι οπαδός της Ελλάδας και συστήνω στους άλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως η Ελλάδα έχει αλλάξει προς μια αντίληψη που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ελευθερία και αυτό έχει οδηγήσει στις προσέλκυση επενδύσεων.

«Τα χρήματα θα κατευθυνθούν προς εκεί που υπάρχουν οι περισσότερο φιλόξενες συνθήκες» τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της  Ελλάδας «σπάει» τη γραφειοκρατία που «σκοτώνει» την ανάπτυξη.

Ο κ. Γουάτσα αναφέρθηκε στη Σιγκαπούρη και στην Ινδία, οι οποίες μετασχηματίστηκαν κατάλληλα και έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια βασικός επενδυτικός προορισμός για ξένα κεφάλαια. Υπογράμμισε δε ότι είναι οπαδός της χώρας μας, η οποία όπως είπε μπορεί να πετύχει το ίδιο, αρκεί να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ελευθερία.

Μητσοτάκης: Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τόσο συναρπαστικό όσο αυτό που κάνω τώρα

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Γουάτσα που έμεινε στην Ελλάδα και σε δύσκολους καιρούς όπως το 2015 όταν, όπως είπε, ήρθαμε πολύ κοντά σε οικονομική κατάρρευση.

«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι ότι υπήρχε ταυτόχρονη αλλαγή στη δημόσια αντίληψη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τόσο συναρπαστικό όσο αυτό που κάνω τώρα», απάντησε στο ερώτημα ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να θέσουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, να είναι η χώρα μας καινοτόμος και πρωταθλήτρια. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια και χαρήκαμε που κινητοποιήσαμε πάρα πολλές δημιουργικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Είμαστε καταλύτες, σκοπό έχουμε να απελευθερώσουμε τη θετική ενέργεια», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μερικοί κάνουν λόγο για «επανάσταση των συνετών στην Ελλάδα» ενώ ο κ. Γουάτσα είπε ότι έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα και ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προτάσσει την ευκαιρία στην Ελλάδα. «Είναι μια πολύ φιλική στις επιχειρήσεις κυβέρνηση αλλά το βασικό που είπε είναι ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί, να είναι ανοικτά τα πράγματα στους επιχειρηματίες. Είμαι πολύ θετικά διακείμενος στην Ελλάδα λόγω της κυβέρνησης που έχει αλλάξει. Το βλέπετε στα επιτόκια. Είμαι οπαδός της Ελλάδας. Και οι επενδυτές όταν έρθουν και το δουν θα βιώσουν του λόγου μου το αληθές», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων ότι έχουμε μειώσει φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οικονομικά κίνητρα. «Αν μιλήσουμε για την ποιότητα ζωής η Ελλάδα είναι απαράμιλλη χώρα», υπογράμμισε ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι η χώρα μας θα γίνει εκπαιδευτικός κόμβος. «Μιλούσα με τον 'Αλμπερτ Μπουρλά όταν πήγα να εγκαινιάσω τον ψηφιακό κόμβο στη Θεσσαλονίκη. Μου έλεγε ότι μία στις τέσσερις αιτήσεις που λαμβάνει είναι από Έλληνες του εξωτερικού. Υπάρχουν καλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Αν θέλετε να δημιουργήσετε δική σας επιχείρηση , αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να το πράξετε», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η αξιοκρατία ξεκινά από την κορυφή και ανέφερε ότι άνοιξε το κόμμα της ΝΔ και σε ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με την πολιτική. Φέρνοντας παράδειγμα τη ΔΕΗ είπε ότι θεωρεί πως είναι πολύ καλή η ηγετική της ομάδα και πως παντού η προσπάθεια είναι να επιλέγονται οι πιο καλοί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ