Νέα
  • ΓΔ: 861.18 +0.10%
  • Τζίρος: 12,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

H Αθήνα 6η ακριβότερη πόλη του κόσμου στα καύσιμα παρά τη «βουτιά» του πετρελαίου

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε μέσα στον Νοέμβριο κατά σχεδόν 20%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 2020, όταν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε επισήμως ότι εισήλθαμε σε περίοδο πανδημίας.

Την ίδια χρονική στιγμή, ωστόσο, οι λιανικές τιμές των καυσίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, διατηρώντας τα υψηλά που είχαν καταγράψει μέσα στον Οκτώβριο, απόρροια της τρελής κούρσας των διεθνών τιμών των καυσίμων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Είναι απορίας άξιο πώς ενώ οι λιανικές τιμές των καυσίμων στην άνοδο του πετρελαίου προσαρμόζονται σε χρόνο ρεκόρ, στην αντίθετη πορεία, στην πτώση, δηλαδή, η προσαρμογή είναι... τρομακτικά αργή.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, η διεθνής τιμή του πετρελαίου μέσα στο Νοέμβριο υποχώρησε από τα 85,7 δολάρια το βαρέλι για το Brent στις αρχές του προηγούμενου μήνα, στα 69 δολάρια το βαρέλι χθες, πτώση κοντά στο 20%. Σήμερα, πάντως, οι τιμές του μαύρου χρυσού ανακάμπτουν μερικώς.

Αμετάβλητες οι λιανικές τιμές 

Την ίδια χρονική περίοδο, στην Ελλάδα οι τιμές των καυσίμων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες ή για την ακρίβεια σημείωσαν απειροελάχιστη πτώση, σε τέτοιο βαθμό που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών.

  • Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στην επικράτεια, από 1,771 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε ελαφρά στα επίπεδα των 1,761 ευρώ το λίτρο, μία πτώση που αντιστοιχεί στο 0,6%.
  • Η μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης από 1,515 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε στο 1,506 ευρώ το λίτρο χθες, πτώση επίσης 0,6%.
  • Ελαφρά μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, υποχώρησε από 1,168 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα στις 31 Οκτωβρίου του 2021, στα 1,151 ευρώ το λίτρο στις 30 Νοεμβρίου, μία πτώση που αντιστοιχεί σε 1,4%.

Παράγοντες της αγοράς των καυσίμων, πάντως, σημειώνουν ότι οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές, θα αρχίσουν να φαίνονται στην αντλία από την επόμενη εβδομάδα.

Η Αθήνα 6η ακριβότερη πόλη στον κόσμο 

Την ίδια στιγμή, με βάση έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU), η μέση τιμή ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης σημειώνεται ότι η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου με βάση το κόστος της βενζίνης.

Πιο αναλυτικά, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως με βάση το κόστος της βενζίνης, μετά το Χονγκ Κονγκ, το Αμστερνταμ, το Οσλο, το Τελ Αβίβ και το Αμβούργο.

Εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο, ο Economist επισημαίνει ότι η μέση τιμή ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ελλάδα, αυξήθηκε από τα 1,50 δολάρια που ήταν το 2016, στα 1,65 δολάρια πέρυσι και στα 1,98 δολάρια φέτος. Βέβαια, παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2011, όταν ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης στην Αθήνα κόστιζε 2,37 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του EIU.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ