Νέα
 • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
 • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρέη-βουνό αφήνει κληρονομιά η πανδημία στον ΕΦΚΑ - Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ οι οφειλές

Ευρώ - Δημοσιονομική Χαλάρωση
Πηγή: Intimenews

Το 1,5 δισ. ευρώ φτάνει το χρέος της πανδημίας του κορονοϊού προς τον ΕΦΚΑ μόνο από τους μη μισθωτούς, δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται τα χρέη του πρώτου σκληρού lockdown, δηλαδή του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020.

Το χρέος αυτό αφορά 767.645 μη μισθωτούς, με τα σκήπτρα να κρατούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ. Στους οφειλέτες, ωστόσο, εντάσσονται και αγρότες του πρ. ΟΓΑ όπως και αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ.   

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ (ΚΕΑΟ) με τις βεβαιωμένες οφειλές για την περίοδο από 01.01.2020 έως 30.09.2021 που αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές καρτέλες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να ρυθμιστούν με τις 72 δόσεις, αθροίζουν ένα βουνό από χρέη που συνολικά φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σε αυτά τα χρέη δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη το βαρύ... πακέτο με τα χρέη των εργοδοτών προς το πρώην ΙΚΑ, αλλά ούτε και οι οφειλές μη μισθωτών του 4μήνου Φεβρουάριος - Μάιος 2020 που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την εκπνοή του 2021.  

Ερχονται και τα ραβασάκια για τους εργοδότες  

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες μπαίνει σε τελική ευθεία και η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών των επιχειρήσεων - εργοδοτών από χρέη εισφορών για μισθωτούς τους, ώστε να ενταχθούν και αυτά στην ρύθμιση των 72 δόσεων που υπάρχει στο τραπέζι για τα κορονοχρέη. Υπενθυμίζεται πως για τους εργοδότες ισχύει προθεσμία αποπληρωμής έως 31/12/2021 για τις οφειλές του τριμήνου Φεβρουάριος - Απρίλιος 2020.

Οπως συνέβη με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αρχικά θα βεβαιωθούν εντός των επόμενων ημερών τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εργοδοτών για την περίοδο Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 (εκτός του μη ληξιπρόθεσμου τριμήνου Φεβρουάριος - Απρίλιος 2020), ώστε να ρυθμιστούν με τις 72 δόσεις.

Μετά την πρωτοχρονιά θα ακολουθήσει η βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020 για τους μη μισθωτούς και του 3μήνου Φεβρουαρίου - Απριλίου 2020 για τους εργοδότες, ώστε να μπορούν κι αυτά τα χρέη να ρυθμιστούν με τις 72 δόσεις. Οι συγκεκριμένες οφειλές είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης έως τις  31/12/2021. 

Υποβλήθηκαν οι πρώτες αιτήσεις μη μισθωτών

Τα χρέη της πανδημίας μπήκαν στις αρχές Δεκεμβρίου σε τροχιά βεβαιώσεων από το ΚΕΑΟ ώστε να «κουμπώσει» η αποπληρωμή τους με την έναρξη ισχύος της ρύθμισης των κορονοχρεών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες αιτήσεις.  

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021. Τα τωρινά ραβασάκια, δηλαδή, αφορούν ολόκληρη τη νέα περίοδο κατά την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σταθερού ποσού με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση και όχι ποσοστό επί των εσόδων (νόμος Κατρούγκαλου -περίοδος 2017 - 2019).

Οι 767.645 μη μισθωτοί οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να βλέπουν το βεβαιωμένο χρέος τους, εφόσον είναι πιστοποιημένοι, στην ηλεκτρονική καρτέλα τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να το ρυθμίζουν σε έως 72 δόσεις. 

Η ρύθμιση αφορά κορονοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/28901_mparaz-pliromon-kai-diloseon-ranteboy-me-tin-eforia-gia-5-ekkremotites

Δεν ρυθμίζονται σε 72 δόσεις όλες οι οφειλές

Γενικώς στις νέες βεβαιώσεις υπάρχουν οφειλές 4 μηνών που είναι εκτός της πανδημική περιόδου και δεν μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των 72 δόσεων. Ειδικότερα, τα χρέη της περιόδου Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2021 όπως και τα χρέη του Ιανουαρίου 2020 είναι εκτός της ρύθμισης των 72 δόσεων. Μπορούν, ωστόσο, να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Στην 72άρα ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021) με εξαίρεση προς το παρόν τα χρέη του πρώτου σκληρού lockdown (Φεβρουάριος - Μάιος 2020).  

Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από τη ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση των 72 δόσεων

Οι βασικές αρχές της ρύθμισης των κορονοχρεών είναι: 

 • Εντάσσονται οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021
 • Εντάσσονται αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών (φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία).
 • Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. 
 • Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
 • Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. 
 • Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουάριου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης. 
 • Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
 • Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
 • Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων
 • Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Εφόσον οι ασφαλισμένοι χάσουν την ρύθμιση:

 • Αναβιώνει ως άμεσα απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
https://www.imerisia.gr/ergasia/28960_rythmisi-koronohreon-se-72-doseis-irthan-ta-rabasakia-toy-efka-gia-hreos-tis

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ