Νέα
  • ΓΔ: 953.47 +0.19%
  • Τζίρος: 21,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Ανοικτή η παράταση της έκπτωσης 15% για την εφάπαξ εξόφληση

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Eurokinissi

«Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε παράταση στην αξιοποίηση της έκπτωσης του 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού», δήλωσε στο OPEN αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα κληθεί να επιστρέψει στο κράτος λιγότερο από το 50% του ποσού που έλαβε και μόνο ένα μικρό κομμάτι θα πληρώσει το 50%», όπως τόνισε χαρακτηριστικά για το ίδιο θέμα. 

Εν συνεχεία, κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για καλή εικόνα της οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε παράλληα στις δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό και υγειονομικό πεδίο. Όπως εκτίμησε, «το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022».

Στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στήριξης

Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πάρει εάν χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. 

«Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά και παροδικά μέτρα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη. Τα παροδικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί», υπογράμμισε. 

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, διαμήνυσε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη πολιών. Παραδέχθηκε πως το χρέος είναι υψηλό, αλλά όπως είπε «όλοι οι θεσμοί το χαρακτηρίζουν βιώσιμο».

Τόνισε πως το 2022 «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα, της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. ΘΑ συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την Άνοιξη σιγά σιγά. Από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία».

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το 2022 «θέλουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ υπογράμμισε θα πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποπληρωμή του φόρου σε 10 έως 12 δόσεις.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ