Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Τα επόμενα βήματα για το χρέος και η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Oταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και έθεσε ως χρονικό ορίζοντα αυτό να συμβεί μέσα στο 2021. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα η κυβέρνηση προσέλαβε τη γαλλική Λαζάρ ως σύμβουλο για το χρέος. Βέβαια μεσολάβησε η πανδημία και ως εκ τούτου ο εν λόγω στόχος προφανώς και είναι ανέφικτος.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν συνεχίζει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες του οι κινήσεις έχουν ορίζοντα την στιγμή που η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά επενδυτική βαθμίδα.

Το πρώτο βήμα εκτιμούν ότι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους, αλλά και του outlook.

Οι προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις και σημειώνουν ότι κάθε θετική είδηση είναι ευπρόσδεκτη. Σημειώνουν ότι κινούνται με έργα προς αυτή την κατεύθυνση και φέρνουν ως παράδειγμα για το κινήθηκε η κυβέρνηση όλο το 2020, μία δύσκολη χρονιά για την διεθνή οικονομία.

Οι κινήσεις το 2020

Στην κατεύθυνση αυτή έγιναν τα εξής:

  • Πραγματοποιήθηκαν νέες εκδόσεις με μέτρο προκειμένου να χτισθεί μία καλή καμπύλη χρέους, ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια, με μεγάλη επιτυχία, η χτιστεί σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.
  • Το «μαξιλάρι» με τα ταμειακά διαθέσιμα προφυλάχθηκε ως κόρη οφθαλμού, κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας.
  • Προχώρησε στην λήψη απόφασης για πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους στο ΔΝΤ, που εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη από τις αγορές.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά των ξένων οίκων. Και μπορεί να μην συνοδεύτηκε από αναβαθμίσεις, ωστόσο συνοδεύτηκε από καλά λόγια.

Γενικά οι αξιολογήσεις του 2020 που ήταν επηρεασμένες και από την πανδημία του κορονοϊού. Οι τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Fitch, DBRS) διατήρησαν την αξιολόγηση τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, υποβαθμίζοντας ωστόσο την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε βάθος 12μηνου από «θετική» σε «σταθερή», λόγω της ασταθούς κατάστασης σε διεθνές επίπεδο λόγω της πανδημίας.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Moody’s που αναβάθμισε την ελληνική οικονομία με σταθερή όμως την προοπτική για το επόμενο 12μηνο.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η Ελλάδα προχώρησαν ικανοποιητικά οι μεταρρυθμίσεις, ενώ κρίνεται ότι έρχεται αξιόλογη ανάπτυξη για το 2021, ενώ και το χρέος είναι σε βιώσιμη τροχιά.

Eρχονται αναβαθμίσεις 

Την πρεμιέρα των αξιολογήσεων θα κάνει στις 22 Ιανουαρίου ο οίκος Fitch, που έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019. Εκτιμήσεις στην παρούσα χρονική περίοδο και με βάση της περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, αλλά θα ήταν έκπληξη αν υπάρξει αναβάθμιση σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η επόμενη αξιολόγηση για το 2021 είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου.

Την σκυτάλη από την Fitch παίρνει στις 19 Μαρτίου, ο καναδικός οίκος DBRS. O οίκος είχε διατηρήσει τον περασμένο Οκτώβριο την πιστοληπτική ικανότητα στη βαθμίδα ΒB(low).

Οι προβλέψεις θέλουν τον οίκο να αναβαθμίζει και την προοπτική της οικονομίας αλλά και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Στην τελευταία της αξιολόγηση τόνιζε ότι κριτήρια για την αναβάθμιση θα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το πέρασμα από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία το 2020 στην ανάπτυξη το 2021. Η δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας είναι προγραμματισμένη για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Σειρά θα πάρει η Standard & Poor’s, η οποία μας έχει στην βαθμίδα ΒΒ-. Στις 23 Απριλίου θα κάνει την πρώτη της αξιολόγηση έχοντας διαθέσιμα και τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2021. Η δεύτερη αξιολόγηση από τον συγκεκριμένο οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου.

H Moody’s που έκανε την έκπληξη αναβαθμίζοντας την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba3 από Β1 λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο Lockdown στις 7 Νοεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει φέτος την ελληνική οικονομία στις 21 Μαΐου και μια δεύτερη φορά στις 19 Νοεμβρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ