Νέα
  • ΓΔ: 944.64 -1.23%
  • Τζίρος: 61,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΤΑΙΠΕΔ: Τα επόμενα βήματα για ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ και Αποθήκες Καβάλας

Άμεσα προχωρά η δημοσίευση της πρόσκλησης για τις αποθήκες Καβάλας

Μετά την πολύ καλή χρονιά που είχε το ΤΑΙΠΕΔ το 2021, κατά το οποίο συγκέντρωσε έσοδα 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο, το 2022 έχει να αντιμετωπίσει σημαντικούς... ενεργειακούς γρίφους. Οι τρεις ιδιωτικοποιήσεις του υπουργείου Ενέργειας, η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι Αποθήκες Καβάλας, δυσκολεύουν το επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων τόνισε ότι είναι προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ότι δεν την έχει αφήσει περιμένοντας το δικαστήριο. Όπως εξήγησε, όλα τα assets έχουν σχετική αξία σε μια ανταγωνιστική αγορά και οι επενδυτές δεν περιμένουν, και γι' αυτό ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Το σενάριο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο δεν θεωρεί ότι έχει νόημα με δεδομένη την εκκρεμότητα του δικαστηρίου με την ELFE και όπως είπε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να πουληθεί χωριστά η ΕΠΑ Αττικής. Ωστόσο, το 2022 θα αποφασιστεί πώς θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός.

Οι Αποθήκες Καβάλας

Καθυστέρηση έχουν παρουσιάσει και οι Αποθήκες Καβάλας, καθώς αναμένεται από τη ΡΑΕ να δημοσιευθεί ο κανονισμός τιμολόγησης, που θα καθορίζει τι μέρος της επένδυσης θα πληρώνεται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τι από τους επενδυτές.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κρίνει ότι μπορεί να προχωρήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης για τις δεσμευτικές προσφορές άμεσα. Όπως είπε, έχει περάσει από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ήδη, μεταφράζεται και άμεσα θα δημοσιευθεί.

Η ΛΑΡΚΟ

Για τη ΛΑΡΚΟ, σημείωσε ότι τώρα γίνεται τώρα ο τρίτος γύρος σχολίων των τριών επενδυτών, στη σύμβαση ενοικίασης. Όπως είπε, είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση για την οποία γίνεται εντατική δουλειά και έχει πολλών ειδών προβλήματα και πολυπλοκότητες. Το περιβαλλοντικό, το θέμα των εργαζομένων, η Κομισιόν αλλά και η διευθέτηση που πρέπει να γίνει σε περίπτωση που προκύψει άλλος επενδυτής στον έναν διαγωνισμό και άλλος τον άλλο.

Ωστόσο, είπε ότι η διαδικασία είναι στην τελική ευθεία για θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε για τη σημασία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων που αποτελεί εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου τα έργα να προχωρούν και να μη χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Όπως είπε, τώρα που τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι στενά, είναι σημαντικό για τη χώρα να προλάβει να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών της, όπως τα νοσοκομεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα δάση.

Έχουν ήδη ανατεθεί στη Μονάδα Ωρίμανσης τα πρώτα 7 projects προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ και στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να ανατεθούν και άλλα τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν για να απορροφήσουν κονδύλια.

Άμεσα προετοιμάζονται τα εξής έργα:

  • Ο καθαρισμός, διάνοιξη και δασοπροστασία 35 Εθνικών Δρυμών, έργο προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Η συντήρηση του ΟΑΚΑ, το εμβληματικό έργο που δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Η προκήρυξη θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.
  • Η ωρίμανση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ειδικά το μεγάλο κομμάτι που αφορά τον ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο, ώστε στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2022 να βγει η πρόσκληση στους επενδυτές.
  • Η ωρίμανση των 8 νοσοκομείων που θα γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές τους, ενώ ακολουθούν ακόμη 72 που προτεραιοποιεί το υπουργείο Υγείας.
  • Η αναβάθμιση 150 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα.
  • Εμβληματικά έργα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών που θα μεταφερθεί από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ