Νέα
  • ΓΔ: 870.44 +1.19%
  • Τζίρος: 8,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παράταση στο διαγωνισμό για 770 νέα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ακόμα μία παράταση, η τρίτη, δόθηκε στον μεγάλο διαγωνισμό των 770 λεωφορείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι νέες ημερομηνίες για την προμήθεια των οχημάτων είναι για τις 18 Ιανουαρίου (κατάθεση φακέλων) και 24 Ιανουαρίου (αποσφράγιση προσφορών).

Προδικαστικές προσφυγές κατέθεσαν οι εταιρείες Solaris και Mercedes, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου. Αντίστοιχα η Yotong κινήθηκε κατά της προδικαστικής προσφυγής της Solaris.

Παράλληλα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ προχώρησε σε τροποποίηση όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «οι περιεχόμενες στο "Τεύχος Τροποποιήσεων/Διορθώσεων" τροποποιήσεις αφορούν, στην πλειοψηφία τους, ήσσονος σημασίας διορθώσεις ή/και προφανή λεκτικά σφάλματα ή σφάλματα εκ παραδρομής ή/και διευκρινίσεις επί όρων της διακήρυξης, που είτε εντοπίστηκαν από την ίδια την αναθέτουσα αρχή είτε επισημάνθηκαν από ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς ιδίως κατόπιν διευκρινιστικών ερωτημάτων που κατατέθηκαν μέσω της λειτουργικότητας "Επικοινωνία" του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.».

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 53 τροποποιήσεις/διορθώσεις σε άρθρα της διακήρυξης με αριθμό 6.2021 που αφορά την προμήθεια των αστικών λεωφορείων.

Ενας μεγάλος διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός των 383,4 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), ο οποίος αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, έχει κινητοποιήσει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής αστικών λεωφορείων σε Ευρώπη και Κίνα και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ο διαγωνισμός είχε αρχική προθεσμία υποβολής των φακέλων στις 8 Νοεμβρίου και άνοιγμα αυτών στις 12 του ίδιου μήνα, στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 29 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου αντίστοιχα και πλέον πήγε για τα μέσα Ιανουαρίου.

Η προμήθεια αυτών των λεωφορείων αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη. Με αυτή την προσθήκη οι στόλοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα ανανεωθούν σε σημαντικό βαθμό, καθώς σήμερα έχουν χρειαστεί τη στήριξη συμβάσεων leasing και ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανανέωση του αθηναϊκού στόλου θα είναι της τάξης του 35%-40%, ενώ της Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 50%.

Μέχρι και 5 ανάδοχοι

Το ενδιαφέρον αυτού του διαγωνισμού είναι πως το σύνολο των 770 λεωφορείων έχει σπάσει σε πέντε διακριτά τμήματα στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν προσφορά. Αυτό σημαίνει δυνητικά πως μπορεί να έχουμε από ένα μέχρι και πέντε διαφορετικά μοντέλα λεωφορείων τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος στόχος παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η προμήθειά τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.

Να θυμίσουμε πως από τα 770 λεωφορεία περίπου τα 2/3 θα ενισχύσουν τον στόλο της Αθήνας και το υπόλοιπο 1/3 τον στόλο της Θεσσαλονίκης. Από το σύνολο των οχημάτων τα 350 θα είναι ηλεκτρικά, 300 θα είναι φυσικού αερίου (και από αυτά 100 θα είναι αρθρωτά) και 120 θα είναι πετρελαίου κατηγορίας EURO VI.

Μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΟΑΣΑ είναι οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση ενός πλάνου εγκατάστασης σημείων φορτιστών, τόσο εντός αμαξοστασίων όσο και σε άλλα σημεία όπως τερματικοί σταθμοί λεωφορειακών γραμμών.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/29836_paketo-ergon-22-dis-eyro-meso-toy-ppf-sto-taiped-gia-fast-track-orimansi Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ