Νέα
  • ΓΔ: 1030.65 +0.70%
  • Τζίρος: 70,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ το 2020

Στοιχεία – σοκ της Eurostat δείχνουν πόσο χαμηλά έχει υποχωρήσει το εισόδημα των Ελλήνων σε σχέση με αυτό των άλλων Ευρωπαίων τα τελευταία χρόνια, λόγω των μνημονίων και στη συνέχεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πέρυσι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα σε όρους αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Standards) αντιστοιχούσε στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ έναντι 66% το 2019 και ήταν το δεύτερο χαμηλότερο στο σύνολο των 27 χωρών της περιοχής μετά από αυτό της Βουλγαρίας, το οποίο αυξήθηκε στο 55% από 53% το 2019.

Χαμηλή και η μέση κατανάλωση

Πολύ χαμηλή, πάντα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ήταν και η μέση πραγματική κατανάλωση (actual individual consumption, AIC) στην Ελλάδα το 2020, η οποία υποχώρησε στο 74% του μέσου όρου της ΕΕ από 77% το προηγούμενο έτος και είναι η έκτη χαμηλότερη μετά από τη Βουλγαρία (61%), την Κροατία (68%), την Ουγγαρία και Λετονία (70%) και τη Σλοβακία (71%)

Η πολύ χαμηλή θέση της χώρας μας όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ οφείλεται και στο γεγονός ότι το επίπεδο τιμών είναι σημαντικό υψηλότερο σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα σε όρους αγοραστικής δύναμης να υστερούμε έναντι ακόμη και χωρών που έχουν χαμηλότερο ονομαστικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τη μέση κατανάλωση που είναι εκφρασμένη επίσης σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Πορτογαλία να αντιστοιχεί στο 76% του μέσου όρου της ΕΕ και στην Ισπανία στο 84%.

Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη παραοικονομία

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με βάση όλες τις έρευνες έχει πολύ μεγαλύτερη παραοικονομία από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το ποσοστό της να υπολογίζεται έως και το 25-30% της επίσης οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι μάλλον υψηλότερο από αυτό που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, αλλά και πάλι η υποχώρηση της θέσης τους σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους είναι σαφής.

κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ