Νέα
  • ΓΔ: 1489.59 +1.20%
  • Τζίρος: 75,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Αγώνας για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 - Τα οφέλη για την Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Νέα υπηρεσία για απόδοση ΑΦΜ στους αιτούντες διεθνή προστασία
Πηγή: Eurokinissi

Μάχη για την αποφυγή της λιτότητας και την παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών περιορισμών έως και το 2022 είναι αποφασισμένες να δώσουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και κυρίως αυτές του νότου υπό την πίεση της αβεβαιότητας που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, η πανδημία του κορονοϊού και η ανάγκη στήριξης της και το επόμενο έτος. Παρά το γεγονός ότι μόλις ξεκίνησε η νέα χρόνια, στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων έχουν αρχίσει οι παρασκηνιακές συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις προκειμένου να οδηγηθούμε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης που επισήμως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από το προσεχές καλοκαίρι.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η διασφαλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας επιβάλει τη σταδιακή επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες, όπως ζητούν ευρωπαικοι θεσμοί.«Oταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές και οικονομικές συνθήκες, πρέπει να στραφεί η προσοχή στην εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών που αποσκοπούν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων, ενισχύοντας παράλληλα τις επενδύσεις» αναφέρουν με νόημα ευρωπαικές πηγές. Η Ελλάδα μαλιστα, δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους της, είναι σημαντικό να διασφαλίσει ότι, όταν λαμβάνονται υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα, η δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα διατηρείται.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Παολο Τζεντιλλόντι έχει δηλώσει ότι γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρειάζεται ενώ η αναφορά του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών ΖοάοΛεάο στο Reuters για ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας και το 2022 στους δημοσιονομικούς κανόνες, για να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να επανέλθουν στην ανάπτυξη, εντάσσεται στο κλίμα που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά.

Η εξέλιξη αυτή θα ευνοούσε ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να χαράξει πολιτική χωρίς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του 2022 που επιβάλλονται από τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό? Oτι μπορεί να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, τη ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη απασχόληση και τη κοινωνική συνοχή αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας, στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι προσωρινά και στοχευμένα, ώστε να παρέχουν δημοσιονομική στήριξη με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς να δημιουργούν επίμονα αποτελέσματα στις δημοσιονομικές θέσεις κατά την περίοδο μετά την κρίση και έτσι να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα,όπως επιβάλλουν οι ευρωπαικοί κανόνες.

Η δημοσιονομική χαλάρωση αποτελεί το «κλειδί» για το χρόνο, την έκταση και τη δραστικότητα των παρεμβάσεων προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.Με νόημα πάντως σημειώνεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι στην 8η έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία αναφερόταν ότι η Eλλάδα πρέπει από το 2023 να επιστρέψει σε πλεονάσματα 2,2% ,γεγονός που εμμέσως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής θα παραταθεί και για το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ