Νέα
 • ΓΔ: 869.09 +0.15%
 • Τζίρος: 8,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΥΔΑΠ: Σε εξέλιξη το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ - Τι περιλαμβάνει

ΕΥΔΑΠ
Πηγή: Intime

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ της ΕΥΔΑΠ.

Αυτό περιλαμβάνει συμμετοχή σε έργα-ΣΔΙΤ, τη δημοπράτηση δύο ακόμα βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική, με την ΕΥΔΑΠ να προγραμματίζει και την υλοποίηση νέων έργων αλλά και τον μετασχηματισμό της εταιρείας.

Νέοι βιολογικοί καθαρισμοί στην Αν. Αττική

Σε χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Σαχίνης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, αποκάλυψαν πως θα ξεκινήσουν δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για ένα νέο Βιολογικό (ΚΕΛ) για τις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου-Σπατών-Αρτέμιδας και ακόμα έναν στον Μαραθώνα.

Ο Βιολογικός της Ραφήνας έχει κόστος 92 εκατ. ευρώ και ο Βιολογικός του Μαραθώνα 52 εκατ. ευρώ. Τα δύο έργα προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επιπρόσθετα, το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός Κορωπίου-Παιανίας που κατασκευάζεται εδώ και πολλά χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής.

Με τα προγραμματιζόμενα έργα η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να καλύψει 400.000 κατοίκους με 1.500 χιλιόμετρα δικτύων αποχέτευσης και έναν συνολικό προϋπολογισμό έργων 700 εκατ. ευρώ. Σε διευκρινιστική ερώτηση έγινε γνωστό πως σε αυτή τη φάση θα καλυφθούν όλοι οι μεγάλοι δήμοι της περιοχής, για να αποφύγει την επιβολή προστίμων από την ΕΕ.Ωστόσο, έγινε γνωστό πως θα μείνουν εκτός κάποιες μικρές περιοχές (οικισμοί), χωρίς όμως να γίνει αναφορά ποιες είναι αυτές. Επίσης ειπώθηκε ότι θα υπάρξει μελλοντικά και νέο πακέτο έργων που θα καλύψει το σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Το 2022 θα προκηρυχθεί επίσης διαγωνισμός για το δίκτυο αποχέτευσης των περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ., με προϋπολογισμό 29 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

 • Παιανία: Εχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά.
 • Παλλήνη: Ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, με προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες.
 • Ραφήνα: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς, προϋπολογισμού € 31,6 εκατ. και με προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες.
 • Πικέρμι: Ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, προϋπολογισμού € 16,5 εκατ. και με προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες.
 • Νέα Μάκρη - Μαραθώνας: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις περιοχές Ν. Μάκρη και Μαραθώνας του Δήμου Μαραθώνα, συνολικού μήκους 178 χλμ. Η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού κατασκευής €56 εκατ., αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο 2022 με διάρκεια κατασκευής 40 μήνες.
 • Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές της Νότιας Παλλήνης (Λεοντάρι - Κάντζα - Αγ. Νικόλαος - Κάτω Μπαλάνα), η δαπάνη κατασκευής του οποίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.
 • Συνολικά μέχρι και το τέλος του 2021 το 70% των εργολαβιών έχει δημοπρατηθεί.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

Η διοίκηση έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής. Επίσης, όπως τονίστηκε, υπάρχει η σκέψη να κατέβουν και στους διαγωνισμούς-ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0).

Όπως αναφέρθηκε, θα εξεταστεί κατά περίπτωση η συμμετοχή μαζί με κάποια κατασκευαστική εταιρεία, καθώς την ΕΥΔΑΠ την ενδιαφέρει το κομμάτι της λειτουργίας (operation).

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο δεκαετίας. Τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν έργα και ανακύκλωση νερού στην Ανατολική Αττική, 200 εκατ. ευρώ αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση διαρροών και 175 εκατ. ευρώ για έργα μετασχηματισμού.Το 2021 ήταν πολύ σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ, καθώς υπεγράφη η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, έγινε μια δίκαιη συμφωνία για το παρελθόν και δόθηκε μια εύλογη τιμή για το μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, ενώ η τιμή ανά κυβικό μέτρο την περίοδο 2004-2013 ήταν 0,151 ευρώ, για την περίοδο 2013-2020 ορίστηκε σε 0,115 ευρώ/κ.μ. (-23,5%) και για την περίοδο 2021-2040 έπεσε στα 0,089 ευρώ/κ.μ., δηλαδή μείωση 41,05%. Το τίμημα για την περίοδο 2013-2020 είναι ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Εκλεισαν εκκρεμότητες το 2021

Για την ΕΥΔΑΠ το 2021 ήταν χρονιά που έκλεισαν εκκρεμότητες και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν:

 • Η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
 • Το νέο οργανόγραμμα με έμφαση στη μετεξέλιξη της εταιρείας σε αναπτυξιακό όχημα.
 • Η νέα σύμβαση για την Ψυττάλεια με σημαντικές ενεργειακές αναβαθμίσεις.
 • Η αποστολή λογαριασμών με τα ΕΛΤΑ για 2 έτη και μεταστροφή σε ebill.
 • Τέθηκαν οι βάσεις για τα έργα μετασχηματισμού.
 • Ξεκίνησαν τα έργα Ανατολικής Αττικής σε 4 περιοχές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ