Νέα
  • ΓΔ: 1450.39 +1.05%
  • Τζίρος: 95,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις κλυδωνισμοί που προκαλούν στην οικονομία οι εκτός ελέγχου αυξήσεις στην ενέργεια

Πηγή: Pixabay

Η τρελή κούρσα των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, προκαλεί σημαντικές παρενέργειες στην οικονομία και πλέον επιστρέφει και, μάλιστα, με δριμύτητα ο κίνδυνος για νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όπως και η δημιουργία μίας νέας γενιάς απλήρωτων λογαριασμών.

Η κατάσταση ενδεχομένως θα γίνει ακόμη χειρότερη στην περίπτωση που επαληθευτούν έστω και στο ελάχιστο, οι προβλέψεις για την νέα μετάλλαξη Ομικρον

Αναλυτές σημειώνουν ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει επί μακρόν, τότε είναι αδύνατο να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Το υψηλό κόστος ενέργειας έχει μόνο χαμένους 

Οι φωνές ότι πρέπει πλέον να αναληφθεί κοινή και μάλιστα δυναμική δράση, από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, όλο και πληθαίνουν. Σημειώνουν, μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς, ότι η κατάσταση αυτή μόνο χαμένους έχει και κανείς δεν κερδίζει.

Και δείχνουν τη Γερμανία, που είναι η λιγότερο ένθερμη στο ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή δράση. Και αναφέρουν ότι καμία οικονομία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν μπορεί να «σηκώσει» τέτοιες εξωφρενικές τιμές στην ενέργεια.

Τρεις είναι οι βασικές παρενέργειες που φοβίζουν την οικονομία της Ευρώπης και βέβαια της Ελλάδα. Και οι παρενέργειες αυτές θα μεγιστοποιούνται όσο η οικονομία της κάθε χώρας είναι αδύναμη και έχει παθογένειες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

  • Πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν την δραστηριότητά τους, ή να περιορίσουν γραμμές παραγωγής. Αν αυτό συμβεί, θα έρθουν αναπόφευκτα ελλείψεις στην αγορά.
  • Ως παρενέργεια της παραπάνω εξέλιξης θα είναι να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς και αφού η προσφορά θα υπολείπεται της ζήτησης, οι τιμές θα ανέβουν, δημιουργώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.
  • Η 3η και ίσως πιο άμεση παρενέργεια, θα είναι το ενδεχόμενο να έρθει μία νέα γενιά απλήρωτων λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Με πρόβλημα οι 8 στις 10 επιχειρήσεις 

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 8 στις 10 μικρομεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των αυξημένων τιμών του ρεύματος. Ο εύκολος δρόμος της μετακύλησης της αύξησης του κόστους στον τελικό καταναλωτή μπορεί να συμβεί, αλλά ως ένα σημείο. Και αυτό είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Ενα άλλο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει ή μάλλον είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει, είναι η ανατροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά, εξαιτίας των ελλείψεων που θα παρουσιαστούν.

Ηδη οι ελλείψεις που υπάρχουν αποτελούν και την γενεσιουργό αιτία του πληθωρισμού. Αν οι ελλείψεις αυτές ενταθούν, τότε είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη σε μία φωτιά που έχει φουντώσει.

Νέο ιστορικό ρεκόρ στη Γερμανία 

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για παράδοση το 2022 αυξήθηκε έως και κατά 6,4% χθες, για να φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η Γαλλία, η οποία συνήθως εξάγει ενέργεια, θα αναγκαστεί να φέρει από τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να κρατήσει τα φώτα αναμμένα, καθώς σοβαρές διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσιά της περιορίζουν την παραγωγή στους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε κάποια εργοστάσια περιορίζουν την παραγωγή τους ή και κλείνουν εντελώς, όπως γράφει το Bloomberg.

Η Aluminium Dunkerque Industries France έχει μειώσει την παραγωγή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος, ενώ η Nyrstar της Trafigura θα διακόψει την παραγωγή στο χυτήριο ψευδάργυρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η Azomures, μια εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στη Ρουμανία, διέκοψε προσωρινά την παραγωγή της. 

H Electricite de France ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει τέσσερις αντιδραστήρες της, οι οποίοι ευθύνονται για το 10% της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, πιέζοντας το δίκτυο, την ώρα που αυτό ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στην Ελλάδα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πρόβλημα για το 82% των μικρομεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την Ερευνα Συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για το B’ Εξάμηνο 2021.

Η πλειοψηφία αυτών (55%) μετακύλισε εν πολλοίς το επιπλέον κόστος στους πελάτες, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των προϊόντων. Το υπόλοιπο 27% επέλεξε να απορροφήσει το αυξημένο κόστος ενέργειας, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή αυτή δεν οδήγησε σε ζημιές.

Όπως τονίζει η Εθνική, η επιλογή της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους είναι δυσκολότερη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με μόλις το 38% να το καταφέρνει, σε σχέση με 55%-60% για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις) – γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τη χαμηλή διαπραγματευτική τους δύναμη έναντι των πελατών τους, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ