Νέα
 • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
 • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά αλλαγές στη φορολογία έφερε το 2022 - Ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις

euros
Πηγή: Pixabay

Νέες φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις «ξεκλειδώνει» το 2022, ενώ εντός του νέου έτους η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει περαιτέρω ελαφρύνσεις που θα έχουν, όμως, προσωρινό χαρακτήρα λόγω της ισχύος της ρήτρας διαφυγής.

Από το 2023 σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν μόνιμες μειώσεις φόρων, όπως είναι:

 • η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ,
 • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και
 • η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τη νέα χρονιά, η παράταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της επεκτάσεως του κουρέματος των ασφαλιστικών εισφορών διατηρεί αυξημένες τις αποδοχές για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, οι φορολογούμενοι με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία αναμένεται να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ στην περίπτωση που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο η φορολοταρία αλλάζει και θα μοιράζει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, που θα φθάνουν έως και τα 50.000 ευρώ τον μήνα.

Οι φοροελαφρύνσεις που ξεχωρίζουν το 2022

Από τη λίστα των φοροελαφρύνσεων του 2022 ξεχωρίζουν οι εξής:

1. Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτοί που θα κερδίσουν από τη  μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:

 • Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.
 • Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.
 • Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Αντιθέτως, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν επλήγησαν από την υγειονομική κρίση οικονομικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν και το 2022 την εισφορά αλληλεγγύης.

2. Διατηρείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Διατηρείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον ιδιωτικό τομέα. Το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών).

3. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων

Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%. Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%.

4. Νέος ΕΝΦΙΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μία κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος, η οποία θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους του 2022 θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

5. Εξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις 

Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Με τη νέα ρύθμιση, η μείωση του φόρου θα φθάνει έως 450 ευρώ για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

6. Νέα φορολοταρία 

Πρεμιέρα τον Ιανουάριο αναμένεται να κάνει η νέα φορολοταρία που θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ τον μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

7. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022. Επίσης, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022, ενώ η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ