Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ούτε το 2023 και θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα ακολουθήσουν διαφορετικές τροχιές το 2022, με ορισμένες από αυτές, όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική απειλή και άλλες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, να εστιάζουν περισσότερο στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει το Bloomberg Economics.

Η Κίνα, μάλιστα, προβλέπεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της καθώς ο στόχος των Αρχών είναι να συγκρατηθεί η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της.

Ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη του Bloomberg Economics ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5% όχι μόνο φέτος αλλά και το 2023 και ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως το τρίτο τρίμηνο του 2023. «Η ΕΚΤ είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ενός πληθωριστικού σοκ και μίας επιβράδυνσης της οικονομίας. Ωστόσο, η χαλαρή αγορά εργασίας θα περιορίσει τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις και το σημερινό κύμα αυξήσεων των τιμών θα είναι προσωρινό. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιό της να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων έως το τρίτο τρίμηνο του 2023», αναφέρει.

Στο 1% το επιτόκιο της Fed στο τέλος του 2022

Για τη Fed, το Bloomberg Economics προβλέπει μία αύξηση του ανώτερου ορίου του βασικού επιτοκίου της από το 0,25% σήμερα στο 1% στο τέλος του 2022 και στο 2% στο τέλος του 2023.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και οι συνάδελφοί του μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμη και τον Μάρτιο, καθώς αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό σχεδόν 40 ετών, αν και η Ομικρον μπορεί να αποτελέσει λόγο για μία καθυστέρηση της εξέλιξης αυτής.

«Το ερώτημα που παραμένει είναι πότε θα αρχίσουν οι αυξήσεις. Αναμένουμε μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και, ανάλογα με την έκταση της διαταραχής στην οικονομία λόγω της Ομικρον, αυτή θα μπορούσε να γίνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου», σημειώνει.

Σε αντίθετη τροχιά αναμένεται να κινηθεί η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC), με το Bloomberg Economics να προβλέπει ότι θα μειώσει το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της από το 2,95% σήμερα στο 2,75% στο τέλος του 2022 και στο 2,65% στο τέλος του 2023.

Πρόβλεψη για βασικό επιτόκιο 23% στην Τουρκία

Το Bloomberg Economics προβλέπει επίσης μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, από το 14% σήμερα στο 23% στο τέλος του 2022 και την εν συνεχεία μείωσή του στο 17% στο τέλος του 2023, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο από το σημερινό, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του προέδρου Ερντογάν.

«Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία θα καταλήξει πιθανόν σε σημαντική σύσφιξη το 2022, παρά τις φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν. Το προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό βασικό επιτόκιο είναι πολύ αρνητικό – πολύ χαμηλότερο από ότι σε άλλες αναδυόμενες αγορές και ιστορικές περιόδους. Εκτιμάμε ότι η σταθεροποίηση της λίρας θα απαιτήσει αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον 9 ποσοστιαίων μονάδων», σημειώνει.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ