Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξαγωγές: Οι ευκαιρίες στην καναδική vegan αγορά για τις ελληνικές εταιρείες

Η καναδική αγορά vegan ειδών διατροφής είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, όπως συμβαίνει και σε άλλες αγορές, ιδίως ανεπτυγμένων οικονομιών. Oι ελληνικές εταιρείες πρέπει να εξετάσουν εγκαίρως τη στροφή των καταναλωτών προς τη χορτοφαγική ή vegan διατροφή και να αναπτύξουν τα αντίστοιχα προϊόντα.

Αυτό επισημαίνεται σε σχετική μελέτη του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Τορόντο, στην οποία τονίζεται ακόμη ότι τα vegan υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αντιμετωπίζουν τη δυσμενή δασμολογική μεταχείριση που αντιμετωπίζουν τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα στον Καναδά, αλλά και σε άλλες χώρες. Αναφέρει για παράδειγμα ότι, ένα φυτικό υποκατάστατο βουτύρου έχει μηδενικό εισαγωγικό δασμό, και άρα έχει πλεονέκτημα έναντι του αντίστοιχου γαλακτοκομικού προϊόντος που μπορεί να επιβαρύνεται με δασμό άνω του 200%.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο ΟΕΥ Α’, Διονύση Πρωτοπαπά, για την προώθηση vegan προϊόντων που έχουν αντιπρόσωπο/εισαγωγέα στον Καναδά, μπορεί να ενδείκνυται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθησή τους στους καταναλωτές, εφόσον βεβαίως αυτό δικαιολογείται από τον όγκο πωλήσεων.

Στα €200 εκατ. ο τζίρος το 2022

Το 2022, οι λιανικές πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος φυτικής προέλευσης στον Καναδά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €199,9 εκατ. ($227 εκατ.), από €140 εκατ. ($159 εκατ.) το 2018, καταγράφοντας αύξηση περίπου 40%. Τα προϊόντα των εταιρειών Beyond Meat και Yves Veggie Cuisine είναι από τα πιο δημοφιλή στη χώρα.

 

2,3 εκατ. οι Καναδοί χορτοφάγοι-vegans

Είτε πρόκειται για θρησκευτικούς λόγους, είτε λόγω κινδύνων για την υγεία, είτε λόγω ηθικών ανησυχιών σχετικά με τα ζώα, ο vegan και ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στη χώρα. Το 2019, σχεδόν 10% των Καναδών καταναλωτών αγόραζε χορτοφαγικά ή vegan τρόφιμα πολλές φορές την εβδομάδα και τον μήνα. Περίπου 2,3 εκατ. Καναδοί ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή το 2019. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. καταναλωτές θεωρούν τους εαυτούς τους vegan.

Η ακτινογραφία της αγοράς

Τα υψηλότερα ποσοστά χορτοφαγίας και βεγκανισμού εντοπίζονται στη Βρετανική Κολομβία, ενώ τα χαμηλότερα στις επαρχίες του Ατλαντικού και στα Prairies (3 Επαρχίες της μεγάλης καναδικής πεδιάδας).

Το κοτόπουλο (λευκό κρέας - πουλερικά) ήταν το πιο δημοφιλές κρέας στον Καναδά το 2020. Οι Καναδοί κατανάλωναν κατά μέσο όρο 34,4 κιλά λευκού κρέατος κατά κεφαλήν ετησίως. Η κατανάλωση κοτόπουλου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 9 κιλά κατά κεφαλήν από το 1998. Ωστόσο η κατανάλωση βοείου και χοιρινού κρέατος έχει μειωθεί, φτάνοντας σε 18 και 14,3 κιλά κατά κεφαλήν αντιστοίχως το 2020.

Πιο εξοικειωμένοι millennials και gen Z

H vegan διατροφή είναι σαφώς πιο δημοφιλής στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ το ενδιαφέρον μειώνεται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας. Εξαίρεση αποτελεί η ομάδα των άνω των 65 ετών, όπου παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Angus Reid το 2019, το 95% των Καναδών καταναλωτών είναι ήδη εξοικειωμένο με τις εναλλακτικές επιλογές κρέατος για vegans.

Αλλά ειδικά οι Καναδοί millennials και η γενιά Z είναι αφοσιωμένοι στα φυτικά τρόφιμα. Περίπου το 70% των νεαρών Καναδών πιστεύει ότι το vegan κρέας είναι η νέα πραγματικότητα και το 58% δηλώνει ότι το έχει ήδη δοκιμάσει. Επίσης, το 22% του συνόλου των Καναδών που τρώει κρέας θα ήθελε να μειώσει τη συνολική πρόσληψη κρέατος. Για τα άτομα ηλικίας 18-35 ετών, το ποσοστό αυξάνεται στο 39%.

 

 

Το προφίλ των καταναλωτών

Οι πωλήσεις τείνουν να προέρχονται από καταναλωτές που είναι πλουσιότεροι, με το 54% των πωλήσεων να προέρχεται από νοικοκυριά με εισόδημα άνω των $70 χιλ. ετησίως. Παράλληλα, τα άτομα με μεγαλύτερη εκπαίδευση είναι πιθανότερο να αγοράσουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης, με το 60% των πωλήσεων να προέρχεται από άτομα με πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτερο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ