Νέα

Citigroup: Στο 1 τρισ. ευρώ ο λογαριασμός ενέργειας στην Ευρώπη φέτος

Τον υψηλότερο λογαριασμό ενέργειας εδώ και μία δεκαετία, αντιμετωπίζει η Ευρώπη φέτος, καθώς η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και του ρεύματος πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες σε όλη την ήπειρο.

Σε έκθεσή της, η Citigroup εκτιμά ότι - με βάση τις σημερινές τιμές συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης - ο λογαριασμός θα φθάσει περίπου στο 1 τρισ. δολάρια. Σε διαφορά με προηγούμενες εξάρσεις του ενεργειακού κόστους, οι οποίες οφείλονταν στις τιμές του πετρελαίου, το πρόβλημα αυτή τη φορά αφορά κυρίως τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση, από τα σπίτια έως τα μεταφορικά μέσα και τα μεγάλα βιομηχανικά εργοστάσια.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/32263_energeiaki-krisi-poso-tha-plixei-eisodimata-kai-anaptyxi-2022

Aπαγορευτικές οι τιμές αερίου και ρεύματος

«Το αέριο και ο ηλεκτρισμός που γίνονται απαγορευτικά ακριβά στην Ευρώπη», ανέφεραν αναλυτές της Citigroup, προσθέτοντας: «Οι καταναλωτές και η βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωσή τους».

Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά ενεργειακή κρίση, έχοντας τα χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου μίας δεκαετίας και πλέον. Οι τιμές αναφοράς του εκτινάχθηκαν πάνω από 250% πέρυσι και οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας κάνουν τους έμπορους πιο ανήσυχους από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι χαμηλότερες ταχύτητες του ανέμου περιόρισαν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.  

Το αέριο αντιστοιχεί περίπου στο 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έναντι μόνο 10% στην Ασία, με τις τιμές του να προκαλούν αλυσιδωτή αύξηση των τιμών του ρεύματος, καθώς πρόκειται για καύσιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του.

Κάποια ανακούφιση για τα νοικοκυριά υπάρχει από τα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο ύψους 6 δισ. κορονών για την επιχορήγηση της κατανάλωσης ρεύματος.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/32217_i-akribeia-tromazei-kybernisi-kai-noikokyria-anazitoyntai-pyrosbestika-metra

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ