Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Η Κίνα θα αποδεσμεύσει αποθέματα για τη συγκράτηση των τιμών

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Η Κίνα θα αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματά της κατά την περίοδο των διακοπών για τον εορτασμό της κινεζικής πρωτοχρονιάς, η οποία αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του συντονισμένου με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες σχεδίου για τη μείωση των διεθνών τιμών, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ενισχυμένες από τις διαταραχές της προσφοράς στη Λιβύη και το Καζακστάν, την πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 και τη βελτίωση των προοπτικών για τη ζήτηση καυσίμων στην Ευρώπη καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό.

Η τιμή του μπρεντ, που είναι δείκτης αναφοράς, ανερχόταν στα 84,79 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί, ενώ πριν λίγο είχε αυξηθεί στα 85,26 δολάρια. 

Συμφωνία με ΗΠΑ τον Νοέμβριο

Δύο πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα είχε συμφωνήσει στα τέλη του 2021 να αποδεσμεύσει μία μη καθορισμένη ποσότητα πετρελαίου, ανάλογα με το επίπεδο των τιμών.

«Η Κίνα συμφώνησε να αποδεσμεύσει μεγαλύτερη ποσότητα αν το πετρέλαιο κινείτο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι και μία μικρότερη αν θα παρέμενε κοντά στα 75 δολάρια», σημείωσε άλλη πηγή.

Η συμφωνία για την αποδέσμευση αποθεμάτων ήταν το αποτέλεσμα μίας σειράς συζητήσεων που είχε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο με άλλους μεγάλους καταναλωτές, όταν η περιορισμένη προσφορά ώθησε τις διεθνείς τιμές σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών.

Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις αργού από τα στρατηγικά αποθέματά τους τις περασμένες εβδομάδες, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ανακοινώσει επίσης σχέδια για ανάλογες κινήσεις.  

Η Κίνα, η οποία θεωρούσε επί χρόνια απόρρητα τα στοιχεία για τα κρατικά αποθέματά της, προχώρησε, για πρώτη φορά,  τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πώληση 7,4 εκατ. βαρελιών, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στη μισή κατανάλωση για μία ημέρα στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ