Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές τους ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η προσδοκία μίας νέας εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές-πιθανόν εντός αυτής της εβδομάδας, σε συνδυασμό με την απόφαση της Fitch την Παρασκευή, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν σήμερα πιέσεις στις τιμές των ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε στη διάρκεια της ημέρας το 1,60%, ενώ νωρίς το απόγευμα υποχώρησε στο 1,58%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας άμεσα σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων (10ετούς διάρκειας, τουλάχιστον) πριν από το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρωζώνη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να επανέλθουν σταδιακά σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίοι είχαν ανασταλεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ωστόσο οι όποιες αποφράσεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον σχεδιασμό για φέτος του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της «πανδημίας» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά το Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει ν΄αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα «σοκ» στα αγορές.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,60%, από 1,51% την Παρασκευή, έναντι -0,02% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,62% από το 1,55%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1404 δολ. από το 1,14141 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1403 δολ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ