Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Κατάρ για μεταφορά LNG στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου μέτρα έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που θα διατάρασσε περαιτέρω την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις με το Κατάρ και χώρες της ΕΕ εστιάζουν στη διασφάλιση της μεταφοράς με πλοία πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς είναι ελάχιστη η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Αν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, πιθανότατα θα υπάρξει νέο πρόβλημα με την προσφορά αερίου στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τιμές – ρεκόρ.

«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει για να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα στα μέσα του χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι πολύ χαμηλά», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στους Financial Times.

Φόβοι για χάος στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει εκτεταμένο χάος, με μπλακ άουτ και αποδιάρθρωση της βιομηχανίας, αν οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μειωθούν δραστικά μετά την εισβολή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια μεταξύ χωρών που εξάγουν LNG και Ασιατών αγοραστών ενέχουν τον κίνδυνο εξουδετέρωσης των όποιων νέων σχεδίων για την τροφοδοσία της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Όλα είναι πραγματικά δύσκολα και περίπλοκα. Κοιτάζουμε τι θα κάνουμε στο πλαίσιο που λειτουργεί η αγορά, οι εμπορικοί όροι και τα φορτία», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στέλεχος του ενεργειακού κλάδου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα αντιμετωπίσει ακραία υψηλές τιμές ενέργειας σε περίπτωση εισβολής, κάτι που κάνει επιτακτικό τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων για τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών LNG.

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Αναζητούμε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας 

Η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με εταίρους της για την δυνατότητα αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σήμερα στην Γαλλία.

Η Ευρωπαία επίτροπος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε διασκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν και την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο για να συζητήσεις τρόπους για την αύξηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Τα επίπεδα των αποθεμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ασυνήθιστα χαμηλά για αυτήν την εποχή του έτους», είπε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από Financial Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ