Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Πηγή: Pixabay
Φωτό αρχείου / Πηγή: Pixabay

Τα 90 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, εν μέσω γενικότερης ανάκαμψης των αγορών και αυξανόμενης έντασης στη διαμάχη ΡωσίαςΟυκρανίας.

Τα αποθέματα στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό κόμβο των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές κινούνται ανοδικά και λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν ο Ρώσος ηγέτης δώσει εντολή για εισβολή.

Αν και μία σύγκρουση στην Ουκρανία ενέχει μεγάλους κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιαίτερα για ενεργειακά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι δεν θα υπάρξει διαταραχή στις προμήθειες.

Διακυμάνσεις των τιμών 

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος καθώς η παγκόσμια αγορά γίνεται πιο σφιχτή, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. 

«Η αγορά κινείται κατά βάση σε συνθήκες μειωμένης προσφοράς, σταθερά από τα μέσα του 2020, λόγω των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ζήτησης», δήλωσε αναλύτρια της DNB, προσθέτοντας: «Κατανοούμε πλήρως ότι δεν εξαντλούνται τα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά πιθανόν να εισέλθουμε σε μία πίεση στην αγορά πετρελαίου από τις πολύ χαμηλές επενδύσεις και την ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ