Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Μήνυμα για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο - Πώς αντέδρασε η Wall Street

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ
Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Μήνυμα για αύξηση του βασικού της επιτοκίου  τον Μάρτιο, έστειλε η Fed μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για την Ανοικτή Αγορά, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%  ενώ η αγορά εργασίας είναι ισχυρή.

«Με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από το 2% και την αγορά εργασίας ισχυρή, η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα είναι ενδεδειγμένο να αυξήσει το στόχο της για το βασικό επιτόκιο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed. Ο στόχος για το επιτόκιο διατηρήθηκε σήμερα στο εύρος από 0 έως 0,25%. 

Η Επιτροπή αποφάσισε, επίσης, να συνεχίσει τη μείωση του μηνιαίου ρυθμού καθαρών αγορών ομολόγων, ολοκληρώνοντάς τες τον Μάρτιο.

Πτώση των μετοχών μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες, ενώ δεν απέκλεισε αυξήσεις των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίασή της για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και μία γενιά. 

Ο Πάουελ είπε ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο αύξησης των επιτοκίων χωρίς να απειληθεί η αγορά εργασίας, οδηγώντας σε προσγείωση των μετοχών στην Wall Street, οι οποίες είχαν καταγράψει αρχικά κέρδη μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα, ο Dow Jones υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος. 

Η Fed τόνισε ότι θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική, όπως θα είναι σκόπιμο, αν ανακύψουν κίνδυνοι που μπορεί να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της, τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων θα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις και προσδοκίες. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 7%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. 

Αν και η Fed δεν ανέφερε ρητά τον Μάρτιο ως τον μήνα που θα αυξήσει τα επιτόκια, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τότε θα προχωρήσει στην πρώτη αύξησή τους μετά το 2018 καθώς και ότι θα προχωρήσει σε τρεις ακόμη αυξήσεις μέσα στο 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη πτώση των μετοχών από την αρχή του έτους έχει κάνει πιο δύσκολο το έργο της Fed και για αυτό τον λόγο απέφυγε διατυπώσεις μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ