Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings δεν προχώρησε σε αλλαγή του ελληνικού αξιόχρεου, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν κάποια δεδομένα που να δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι ο οίκος, ο οποίος δεν είναι μεταξύ των τεσσάρων που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχε αναβαθμίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική από BB, μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Scope παρακολουθεί τις αξιολογήσεις συνεχώς και τουλάχιστον σε εξαμηνιαία βάση για αυτές που αφορούν χώρες, όπως αναφέρει. Την 1η Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε την έκθεση για την Ελλάδα, η οποία «δεν αποτελεί μία πιστοληπτική αξιολόγηση ούτε δηλώνει κάποια πιθανότητα ότι ο Scope θα προχωρήσει σε πιστοληπτική αξιολόγηση βραχυπρόθεσμα».

Στην έκθεσή του αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από την πολλαπλή ενίσχυση του πιστωτικού προφίλ της:

  • Πρώτον από τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει και συγκεκριμένα η ευελιξία για αγορές ομολόγων αν χρειασθούν μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σταθεροποιούν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
  • Από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, τις ακόμη συγκρατημένες συνθήκες αναφορικά με τα επιτόκια και την ενεργητική διαχείριση του δημόσιου χρέους.
  • Από τις πολιτικές διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  που έχουν μειώσει τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν αυξήσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ έχουν προωθηθεί πολιτικές για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύοντας την οικονομική ανάκαμψη, με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται στο 4,4% το 2022 και το 2,5% το 2023 μετά την εκτιμώμενη ανάκαμψη 9,3% το 2021.

Ωστόσο, σημειώνει ο Scope, υπάρχουν οι εξής δυσκολίες για το ελληνικό αξιόχρεο:

  • Το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί μία πιθανή πηγή αδυναμίας καθώς οι αγορές επαναξιολογούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον υψηλό πληθωρισμό, τη σταδιακή ομαλοποίηση των πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες και τη βιωσιμότητα του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου
  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ακόμη υψηλά, παρά τη μείωσή τους
  • Οι διαρθρωτικές αδυναμίες σχετικά με τις υποτονικές προοπτικές αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, την υψηλή ανεργία, την περιορισμένη διαφοροποίηση της οικονομίας, τις ακαμψίες στην αγορά εργασίας και έναν αδύναμο εξωτερικό τομέα.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του Scope ότι οι κίνδυνοι για το ελληνικό αξιόχρεο είναι ισορροπημένοι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ