Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι 10 ακριβότερες περιοχές της Αθήνας για πώληση ή ενοικίαση κατοικίας

Νέο τοπίο στον χάρτη τιμών πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων έχει δημιουργήσει η ραγδαία και ασύμμετρη αύξηση των εμπορικών αξιών, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας. Η άνοδος των τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχών έφτασε το 100% και έφερε την αγορά του real estate στα προ κρίσης επίπεδα. Μαλιστα μεγάλη διαφοροποίηση προς τα πάνω στις τιμές υπάρχει από το 2020 στο 2021.

Οι πιο υψηλές τιμές είτε για πώληση είτε για ενοικίαση καταγράφονται στα νότια προάστια της Αθήνας, με τα ηνία να κρατά η Βουλιαγμένη, και ακολουθούν Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, αλλά και Ιστορικό Κέντρο και Κολωνάκι. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι από τη λίστα με τα 10 ακριβότερα απουσιάζουν οι παραδοσιακά ελιτίστικες περιοχές στα βόρεια, όπως η Κηφισιά, η Εκάλη, η Πολιτεία κλπ, σύμφωνα με στοιχεία, του Spitogatos, της Νο1 ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Αντιστρόφως, η μεγάλη έκπληξη σημειώνεται στις κατοικίες προς ενοικίαση, καθώς οι περιοχές με τα χαμηλότερα μισθώματα είναι εκτός αστικού ιστού και μάλιστα στα βόρεια της Αττικής, όπως η Ροδόπολη, ο Άγιος Στέφανος, Μαραθώνας, Ανθούσα και Νέα Μάκρη (με μικρές διαφοροποιήσεις από το 2020 στο 2021).

Πάντως, σύμφωνα με τον Spitogatos, υπάρχουν μια σειρά απρόβλεπτων, προς το παρόν, παραγόντων που επηρεάζουν την κατεύθυνση των τιμών και οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις πολιτικές των επιτοκίων.

Παραδοσιακά ακριβές περιοχές Βουλιαγμένη - Κολωνάκι

Προβλέψιμο είναι το ακριβότερο προάστιο της Αθήνας, η «βασίλισσα» του νότου, Βουλιαγμένη κρατά τα σκήπτρα, με την μέση τιμή πώλησης να είναι στα 4,344 ευρώ το τ.μ. το 2020, το 2021 να ανεβάινει στα 5.000 ευρώ, αλλά αν κινηθεί κάποιος προς τον Λαιμό ή το Καβούρι, οι τιμές εκτοξεύονται έως και 10.000 ευρώ το τετραγωνικό!

Οι πιο ακριβές περιοχές του κέντρου των Αθηνών είναι δύο, Κολωνάκι και Ιστορικό Κέντρο και συγκεκριμένα τα «Ανάκτορα», αλλά και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η περιοχή στα «Ανάκτορα», διαθέτει κυρίως παλιές πολυκατοικίες με αρκετά αρχοντικά διαμερίσματα. Βρίσκεται δε αρκετά κοντά στον Εθνικό Κήπο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνοικία του Κολωνακίου οι τιμές αγοράς ανά τετραγωνικό ξεκινούν από 3.000 – 4.000 ευρώ για τα πιο παλιά ακίνητα και όσο πιο καλή είναι κατάστασή τους ανεβαίνουν κατά πολύ. 

Ακολουθούν περιοχές των νοτίων προαστίων με το Ελληνικό, να έχει αναβαθμιστεί σημαντικά λόγω και της κατασκευής του «The Ellinikon» με το Μητροπολιτικό Πάρκο, με μια μέση τιμή να είναι στα  3,440 ευρώ το 2020 και στα 3,492 το 2021. Ακολουθούν Γλυφάδα και Βούλα με μέσες τιμές στα 3,555 και 3,750 ευρώ (το 2021), αλλά αναλόγως τη συνοικία να ανεβαίνουν κατά πολύ και να ξεπερνούν τα 7.000, σε νέα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες.

2020

2021

Παρόμοιο σκηνικό καταγράφεται και στις τιμές ενοικίασης. Η γαλλική Ριβιέρα είναι η ακριβότερη, με μια μέση τιμής στα 13,33 ευρώ το τετραγωνικό το 2021, κυρίως για παλιά διαμερίσματα, και να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη σε νέες κατοικίες με θέα τον Σαρωνικό.

Την έκπληξη ως μια από τις ακριβότερες συνοικίες για ενοικίαση κατοικίας κάνει το Μετς, πίσω από ο Καλλιμάρμαρο, ξεπερνώντας, νότια προάστια, αλλά και Φιλοθέη το 2020!

2020

2021

Τα 10 προάστια με τις χαμηλότερες τιμές προς πώληση ή ενοικίαση

Ο κατάλογος με τις 10 περιοχές με χαμηλότερες τιμές προς πώληση δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αγία Βάρβαρα, Πατήσια, Κολωνός και γενικά στο κέντρο της πρωτεύουσας και κάτω από την Ομόνοια, συναντά κάποιος τις χαμηλότερες τιμές. Συγκεκριμένα η Αγία Βάρβαρα καταγράφεται ως η πιο φτηνή περιοχή για να αγοράσει κάποιος ακίνητο με μια μέση τιμή να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το τ.μ. (941 ευρώ) το 2020, για ανακατασκευασμένα σπίτια, κι ακολουθούν Πατησίων - Αχαρνών με  1.047 ευρώ το τ.μ. 

Ευκαιρίες για επένδυση σε παραθαλάσσια περιοχή μπορεί να βρει κάποιος προς την Αρτέμιδα (Λούτσα), που έχει μέση τιμή πώλησης τα 1.119 ευρώ το τετραγωνικό.

2020

2021

Η έκπληξη του real estate έρχεται στα ακίνητα προς ενοικίαση, αφού τις καλύτερες τιμές μπορεί να τις συνατήσει εκτός "κλεινόν άστυ" και μάλιστα στα βόρεια προάστια της Αττικής. Ροδόπολη, Άγιος Στέφανο, αλλά και Μαραθώνα, Νέα Μάκρη. Περιοχές με αρκετό πράσινο, αλλά μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας και χωρίς εύκολη πρόσβαση με συγκοινωνίες. Εκεί μπορεί να εντοπίσει πραγματικές ευκαιρίες σε μη αστικό περιβάλλον. 

2020

2021

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ