Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έκρηξη του πληθωρισμού ανατρέπει τις σταθερές και αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Πηγή: Pixabay

Η οικονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια σχεδιαζόταν από τις κυβερνήσεις βασιζόμενη σε δύο σταθερές, οι οποίες πλέον δεν υφίστανται.

Πρώτη ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός σε όλη την Ευρωζώνη που για πολλά χρόνια ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αρνητικός για κάποιες περιόδους.

Η δεύτερη τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και καταθέσεων. Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης δανειζόταν για πάνω από μία 5ετία με μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια. Όμως και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ο δανεισμός ήταν λιγότερο ακριβός.

Οπως είναι προφανές, όλα τα παραπάνω ανήκουν στην πρόσφατη οικονομική ιστορία και «εξαιρετικά δύσκολα θα επιστρέψουν τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια», όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, κάτι που όπως επισημαίνει θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

«Θα καθυστερήσει η επιστροφή του πληθωρισμού σε προ πανδημία επίπεδα» 

Σημειώνει επίσης ότι «υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καταδεικνύουν ότι το περιβάλλον του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού που κυριάρχησε από το 2014 έως το 2019 μπορεί να μην επανεμφανιστεί ακόμα και αφού τελειώσει ο πανδημικός κύκλος», σημειώνει ο οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Οι κυβερνήσεις πλέον θα πρέπει να αλλάξουν τους προϋπολογισμούς τους, αφού το κόστος δανεισμού ανεβαίνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Για την Ελλάδα, για παράδειγμα, το κόστος σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει τριπλασιαστεί.

Ετσι ενώ η χώρα έχει δανειστεί ακόμη και με 0,8%, πλέον αν σήμερα βγει στις αγορές θα δανειστεί για την αντίστοιχη χρονική περίοδο με επιτόκιο περίπου 2,7%. Κάτι ανάλογο, βέβαια, συμβαίνει και στις άλλες χώρες. Η Γερμανία, για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι δανειζόταν με αρνητικό επιτόκιο στα επίπεδα της μισής ποσοστιαίας μονάδας και σήμερα έχει περάσει, για το 10ετες ομόλογο στο 0,2%.

Ο πληθωρισμός ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά και στην οικονομία. Ζητούμενο στις νέες συνθήκες είναι ποια θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τον Φ. Λέιν, σύμφωνα με το Bloomberg, να θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά στον βραχυπρόθεσμα υψηλό πληθωρισμό.

Σημειώνει, επίσης, χαρακτηριστικά ότι «είναι κρίσιμο να αποτρέψουμε μια υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα», και προσθέτει ότι «οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπερ-αντιδράσουν σε τέτοιο βαθμό που να εμφανιστεί στο προσκήνιο ο κίνδυνος ο βραχυπρόθεσμα υψηλός πληθωρισμός να οδηγήσει σε υπερβολική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Ερχονται αυξήσεις επιτοκίων σε χορηγήσεις και καταθέσεις

Είναι πλέον θέμα χρόνου να δούμε αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα, τόσο στις χορηγήσεις, όσο και στις καταθέσεις. Το έναυσμα, βέβαια, θα δώσει η ΕΚΤ, το αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσει επί μακρόν η σημερινή εικόνα.

Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων στην Ευρωζώνη έχει προεξοφληθεί. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα συμβεί αυτό, αλλά είτε το καλοκαίρι, είτε το φθινόπωρο ή στα τέλη του χρόνου, θα αποτελέσει μια νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούν οι δανειολήπτες, που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τη δόση του δανείου να μειώνεται λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της υποχώρησης του euribor σε αρνητικό έδαφος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ