Νέα
 • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
 • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερχονται οι αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία - Στο Eispraxis 1.100 ελεγκτές

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα τεθεί τελικά σε πλήρη λειτουργία ο νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός Eispraxis, το ηλεκτρονικό όπλο που θα επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για την αυτόματη είσπραξη χρεών, από όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Ηλεκτρονικό «δίχτυ»

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ» που θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί αυτόματα, από όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες και βάσεις δεδομένων, στοιχεία για τα εισοδήματα και την υπόλοιπη περιουσία των φορολογούμενων, ώστε στη συνέχεια να προσδιορίζει τι μπορεί να εισπράξει έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την 13η αξιολόγηση, 1.100 εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα αξιοποιηθούν για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού, σκανάροντας το προφίλ του κάθε οφειλέτη, ελέγχοντας την οικονομική του κατάσταση και αντλώντας πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και τρίτους. Η λειτουργία του Eispraxis καθυστέρησε καθώς υπάρχουν ακόμα μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η λειτουργία του κέντρου είσπραξης οφειλών Αττικής.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/35976_pros-ektrohiasmo-o-plithorismos-sti-skia-tis-oykranikis-krisis

Παρακολούθηση σε real time

Οι υποθέσεις οφειλής θα καταχωρίζονται βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο οφειλέτη, Ποσό οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.). Κάθε οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους, το σύστημα  θα αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας, προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων κυρίως στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες, ενώ στις επιστροφές φόρων θα διενεργείται αυτόματος συμψηφισμός τους με τα χρέη. Θα μπορεί να ενεργοποιεί ακόμα και αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία αποπληρωμής της, την τήρηση ή όχι των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές.

Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου είναι:

 • Αμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως κτηματολόγιο Α.Ε., ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
 • Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
 • Αμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
 • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
 • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
 • Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
 • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
 • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/36027_13i-axiologisi-oi-dimosionomikoi-kindynoi-ston-dromo-pros-tin-exodo-apo-tin

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ