Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Τα δύο σενάρια για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2021

Ελλάδα-Αγορές-Ομόλογα
Πηγή: APImages

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές, με τους επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, να έχουν δύο σενάρια στο τραπέζι και ανάλογα με τις εξελίξεις να ενεργοποιήσουν το ένα εκ των δύο.

Oπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, το ένα σενάριο θέλει το ελληνικό δημόσιο να βγαίνει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου και στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.

Το άλλο σενάριο, θέλει το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει την ετυμηγορία της Fitch στην άλλη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, επενδύοντας είτε σε πιθανή αναβάθμιση του οίκο αξιολόγησης. Ωστόσο με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή, κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον ως εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι η Fitch, που έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019.

Αξιολόγηση από την Fitch 

Βέβαια δεν αποκλείεται να υπάρξει θετική αλλαγή στο outlook, που κάλλιστα θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό σημάδι από τις αγορές.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση η έξοδος θα πάρει αναβολή για μία εβδομάδα, δηλαδή κοντά στις 27 Ιανουαρίου με σοβαρές πιθανότητες η έκδοση να έχει 20ετή διάρκεια.

Το πρώτο σενάριο φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αλλά οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη παρθεί, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Το δανειακό πρόγραμμα για το 2021 προβλέπει τέσσερις εξόδους στις αγορές. Η πρώτη την παρούσα περίοδο, η δεύτερη τον Απρίλιο, η 3η τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο η τελευταία. Βέβαια όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, αρνητικές ή θετικές που θα αναγκάσουν το υπουργείο Οικονομικών να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό.

Θετική απόδοση

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εκδόσεις, μπορεί να πραγματοποιούνται τελευταία με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ωστόσο αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς θεσμικούς επενδυτές ανά την υφήλιο, διότι είναι από ελάχιστα χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν θετική απόδοση, σχεδόν σε όλες τις χρονικές περιόδους, με εξαίρεση τα έντοκα (από 3μηνα μέχρι και 12μηνα) που έχουν αρνητική.

Αν όπως όλα δείχνουν το ελληνικό δημόσιο προχωρήσει με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, τότε η απόδοση θα κινηθεί οριακά υψηλότερα του μηδέν και βέβαια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Το 20ετές θα περιμένει;

Οι τελευταίες πάντως πληροφορίες – χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρο – αναφέρουν ότι η 20ετής έκδοση θέλει ακόμη δουλειά κάποιων ημερών ή και εβδομάδων, ώστε να γίνει προεργασία , αφού θα πρόκειται για την πλέον μακροπρόθεσμη έκδοση μετά την είσοδο της Ελλάδος σε καθεστώς μνημονίων και υπό αυτή την έννοια αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχει, στον ΟΔΔΗΧ θα ήταν ικανοποιημένοι, με ένα επιτόκιο που θα κυμαινόταν κοντά στο 1,5%, ενώ και για τους επενδυτές αποτελεί μία πρώτης τάξεως επένδυση υπό τις παρούσες συνθήκες.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ