Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για το κόστος του πολέμου - Ψύχραιμες σήμερα οι αγορές

Ουκρανία
Πηγή: AP

Τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να ανακουφίζονται από το ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας δεν στόχευαν άμεσα στις ρωσικές πηγές ενέργειας, καθώς και από τις πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το μεσημέρι.

Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού, υποχωρώντας 2% στα 1.888 δολάρια ανά ουγκιά, μετά τη σημαντική αύξηση τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν σημαντικά, ακολουθώντας την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων. Η τιμή του bitcoin σημείωνε άνοδο 9% στα 38.573 δολάρια και του ether 10,5% στα 2.614 δολάρια. 

Το σήμα δόθηκε χθες το βράδυ από την Wall Street, με τους δείκτες της να κλείνουν σε θετικό έδαφος μετά τις σημαντικές απώλειες που είχαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου. O Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες, όπως είπε, θα προκαλέσουν μεγάλο κόστος στη ρωσική οικονομία και θα την εμποδίσει να κάνει συναλλαγές με ξένα νομίσματα, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν στοχοποίησαν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και απέφυγαν να μπλοκάρουν την πρόσβαση την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών Swift.

Αυτό που κατάλαβαν οι επενδυτές ήταν ότι το χειρότερο σενάριο, που θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού,  είχε αποφευχθεί, τουλάχιστον για την ώρα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 άνοιξε με κέρδη 1% μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια. Το απόγευμα, τα κέρδη του Stoxx 600 αυξήθηκαν στο 3%, ενώ κέρδη πάνω από 1% καταγράφουν και ο Dow Jones και ο S&P 500 στην Wall Street. Ωστόσο, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου, τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις και τις πιθανές απαντήσεις σε αυτές από την πλευρά της Μόσχας.   

Χαμηλότερα οι τιμές του φυσικού αερίου

Η ομιλία Μπάιντεν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τροφοδοσία με πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία γινόταν χωρίς προβλήματα, οδήγησε και στην αποκλιμάκωση χθες βράδυ της τιμής του πετρελαίου μπρεντ κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, περίπου στα επίπεδα που κινείτο την Τρίτη, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σήμερα, η τιμή του μπρεντ κινήθηκε το πρωί στα 101 δολάρια, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε ξανά έως τα 97 δολάρια. 

Σημαντική είναι σήμερα και η αποκλιμάκωση των τιμών για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη (TTF) και συγκεκριμένα για τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου. Η τιμή του TTF κατρακύλησε σήμερα έως και 28% στα 96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά παραμένει πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές κάτω των 70 ευρώ που επικρατούσαν πριν την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης.

Aποκλιμάκωση των τιμών του σιταριού

Οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, οι οποίες είχαν αυξηθεί την Τρίτη 6% και χθες πάνω από 5% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, μειώθηκαν σήμερα 7%, ενώ απώλειες πάνω από 4% καταγράφει και η τιμή του καλαμποκιού.

Οι ανακοινώσεις του Μπάιντεν αφήνει τις αγορές «να προσβλέπουν σε νέες κυρώσεις, αλλά ασφαλώς όχι τόσο κακές όσο θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε αναλύτρια της State Street στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβαλε στο «risk rally» της αγοράς.

Η ουκρανική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και να αποδυναμώσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεδομένου ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μεγάλη παραγωγή δημητριακών και η Ρωσία έχει τεράστιους ενεργειακούς πόρους, μία διαταραχή στην προσφορά τους θα οδηγήσει σε νέες πληθωριστικές πιέσεις. Οι αγορές έχουν περιορίσει ελαφρά τις προσδοκίες τους για τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Fed φέτος, αλλά εξακολουθούν να βλέπουν περίπου έξι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία.

 

Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου

Σε ανάλυσή του, το Bloomberg Economics αναφέρεται σε τρία σενάρια σχετικά με τον αντίκτυπο του ουκρανικού πολέμου στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.

Στο πρώτο και αισιόδοξο σενάριο, μία γρήγορη ολοκλήρωση της σύγκρουσης θα αποτρέψει ένα περαιτέρω ανοδικό σπιράλ των τιμών των εμπορευμάτων, διατηρώντας την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ σχεδόν στην πορεία που είχαν πριν τη σύγκρουση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρούσαν σε κάποιες μικρές μόνο αλλαγές στα σχέδιά τους για σύσφιξη της πολιτικής, αλλά δεν θα άλλαζαν την πορεία τους.

Στο δεύτερο σενάριο, μία παράταση της σύγκρουσης σε συνδυασμό με πιο σκληρές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου θα οδηγούσαν σε ένα μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ, με αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο και το αέριο και σε βαρύ πλήγμα για τις παγκόσμιες αγορές. Στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα έφθανε στο 4% στο τέλος του 2022 και θα υπήρχε σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ, ενώ η ΕΚΤ δεν θα προχωρούσε σε αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, ενώ η Fed θα προχωρούσε με βραδύτερο ρυθμό.

Στο τρίτο και χειρότερο σενάριο, αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πολύ σκληρές – όπως με την εξαίρεσή της από το σύστημα διεθνών πληρωμών Swift – η Ρωσία πιθανόν θα έκλεινε τη στρόφιγγα της παροχής αερίου στην Ευρώπη ως αντίποινα.

Το σενάριο αυτό θεωρείται ακραίο και δεν είχε εξετασθεί καν από την ΕΕ στα stress test που έκανε πέρυσι για 19 εναλλακτικά σενάρια κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μία μείωση της ποσότητας του αερίου κατά 10% θα μείωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7%. Δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί στο 40% των εισαγωγών της Ευρώπης, το συνολικό πλήγμα θα έφτανε στο 3%, ενώ οι πραγματικές απώλειες μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες, δεδομένου του χάους που θα προκαλούσε μία πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.

Ουσιαστικά, στο ακραίο σενάριο, η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε ύφεση και φυσικά δεν θα υπήρχαν αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο ορατό μέλλον, ενώ οι ΗΠΑ θα υφίστατο μεγαλύτερο πλήγμα στην ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ