Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Goldman Sachs: Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη αν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου - Τα σενάρια

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σταθερά λίγο πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι σήμερα, εν μέσω αβεβαιότητας για τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής μετά τις αναφορές από αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ αλλά και για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφωνόταν στα 112,43 δολάρια , σημειώνοντας άνοδο κατά τρία δολάρια σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

H τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) παρουσιάζει σήμερα, για μία ακόμη ημέρα, τεράστια μεταβλητότητα, καθώς το πρωί υποχώρησε έως τα 113 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να ακολουθήσει ανοδική πορεία στη συνέχεια και να διαμορφώνεται πριν από λίγο πάνω από τα 135 ευρώ, με αύξηση 7,3% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Τα τρία σενάρια της Goldman Sachs

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η όποια περαιτέρω διαταραχή στις εισαγωγές φυσικού αερίου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την παραγωγή της Ευρωζώνης.

Σε ανάλυσή τους, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Sven Jari Stehn, και η ομάδα του κατάρτισαν διάφορα σενάρια για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.  

Το πρώτο από αυτά υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει νέα διαταραχή στην προσφορά, πέραν της μείωσης των ροών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι εισαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας θα διακοπούν για το υπόλοιπο του έτους και το τρίτο ότι όλες οι εισαγωγές στην Ευρώπη μέσω ρωσικών αγωγών θα σταματήσουν το 2022.

«Αναλύοντας τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην προσφορά αερίου και την άνοδο των τιμών του στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία, εκτιμούμε ότι για το 2022 συνολικά οι υψηλές τιμές του αερίου θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και της Βρετανίας κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό σενάριό μας που δεν υπάρχει περαιτέρω διαταραχή της προσφοράς», ανέφερε ο Stehn.

Ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ της Γερμανίας σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερος (0,9 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο.

Στο σενάριο, όμως, της πλήρους διακοπής των εξαγωγών αερίου από τη Ρωσία, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε σχέση με το βασικό σενάριο με ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στη Γερμανία (3,4 π.μ.).

Στο σενάριο της διακοπής της ροής ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αυξανόταν 0,7 π.μ. τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αν οι τιμές του αερίου αυξηθούν περαιτέρω λόγω διακοπής των ροών από τη Ρωσία, η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό θα ήταν 1,3 π.μ. υψηλότερη με σημαντικό επίσης αντίκτυπο στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων», σύμφωνα με την Goldman.

H προοπτική νέων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας έχουν ενισχύσει την ανησυχία για μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή υψηλού πληθωρισμού με πολύ χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Mε βάση το τρίτο σενάριο της Goldman, η Ευρωζώνη θα έμπαινε σε περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης φέτος. 

BCA Research: Απίθανη να διακόψει η Ρωσία την παροχή αερίου στην Ευρώπη 

Δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αναλυτές της BCA Research ανέφεραν σε ανάλυσή τους ότι είναι απίθανη μία πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

«Αν και η Μόσχα έκλεισε συμφωνία με το Πεκίνο τον περασμένο μήνα για να προμηθεύει την Κίνα με επιπλέον 10 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο, ο νέος αγωγός που σχεδιάζεται για τη μεταφορά του θα χρειασθεί δύο έως τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της BCA Research για την Ευρώπη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ