Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Τέλεια καταιγίδα» στην αγορά των μικροτσίπ φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πλήγμα στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών (μικροτσίπ), που έχει μειωθεί την τελευταία διετία λόγω του κορονοϊού, προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, που παράγουν ένα βασικό συστατικό τους, σταμάτησαν τη λειτουργία τους.

Οι δύο ουκρανικές εταιρείες έχουν περίπου το 50% της παγκόσμιας προσφοράς του νέον, το οποίο είναι απαραίτητο για την κατασκευή των chips, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αύξηση των τιμών και επιδείνωσης της έλλειψης ημιαγωγών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, οι εταιρείες Ingas και Cryoin παράγουν το 45% έως 54% της παγκόσμιας προσφοράς του νέον.

Οι δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στη Μαριούπολη και την Οδησσό, σταμάτησαν την παραγωγή καθώς ο ρωσικός στρατός έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του.

Αν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων του νέον  που έχουν οι κατασκευαστές των chips, η παραγωγή τους μπορεί να πληγεί αν ο πόλεμος συνεχισθεί, σύμφωνα με αναλυτή του CFRA.

«Αν τα αποθέματα αναλωθούν έως τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές των μικροτσίπ δεν έχουν «κλειδώσει» παραγγελίες από άλλες περιοχές, αυτό θα σημάνει νέους περιορισμούς για την ευρύτερη εφοδιαστική αλυσίδα και αδυναμία παραγωγή τελικών προϊόντων για πολλούς πελάτες», σημείωσε.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ingas παρήγε 15.000 έως 20.000 κυβικά μέτρα νέον τον μήνα για πελάτες στην Ταϊβάν, την Κορέα, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με το περίπου το 75% να κατευθύνεται στον κλάδο των ημιαγωγών.

Η Cryoin, η οποία παρήγε περίπου 10.000 έως 15.000 κυβικά μέτρα νέον τον μήνα, σταμάτησε τις εργασίες της στις 24 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ