Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η DBRS αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Στην αναβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Η DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας σε BB (high) από ΒΒ με τις προοπτικές να είναι σταθερές από θετικές. Η αξιολόγηση αυτή είναι μόλις ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει:

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% πέρυσι και είναι τώρα πολύ κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδά της. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησε το ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλό, σήμερα περίπου στα 41 δισ. ευρώ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο DBRS θεωρεί ότι παραμένουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες -οι μακροοικονομικές συνέπειες της κατάστασης στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και η έκταση στην οποία η ΕΚΤ θα προσφέρει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε μία κατάσταση διαταραχής της αγοράς».

Οι προϋποθέσεις για νέα αναβάθμιση

Ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, οπότε αυτό θα φθάσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αν συμβεί ένα ή και τα δύο από τα παρακάτω: 

  • Συνεχισθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές,
  • Συνεχισθεί η δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή που διατηρεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καθοδική πορεία.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος θα προχωρούσε σε μία υποβάθμιση σε περίπτωση διαρκώς εξασθενημένης οικονομικής επίδοσης, ανατροφής ή ανακοπής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή νέα αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Ο DBRS σημειώνει ότι οι κύριοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε στο 4,9% με τις χειμερινές της προβλέψεις, συνδέονται με τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις και έχουν διογκωθεί επίσης από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Σημειώνει ακόμη ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα φέτος θα μπορούσε να ματαιωθεί λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους, τα οποία θολώνουν κάπως τις προοπτικές για το 2022. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ