Νέα
  • ΓΔ: 1459.47 +0.49%
  • Τζίρος: 55,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία κάνει λόγο για ελλείψεις μετά την επίθεση των Χούτι

Εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία / Πηγή: AP
Εξόρυξη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία / Πηγή: AP

Οι επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία επηρεάζουν «την παραγωγική δυναμικότητα και την ικανότητά της να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν θα φέρει ευθύνη για τις όποιες ελλείψεις πετρελαίου και αφήνοντας αιχμές για τις ΗΠΑ.

Το κίνημα των Χούτι εκτόξευσε το Σαβαβτοκύριακο πυραύλους και drones κατά αρκετών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της κρατικής εταιρείας Aramco, προκαλώντας προσωρινή μείωση της παραγωγής σε ένα διυλιστήριο και πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό διανομής πετρελαϊκών προϊόντων.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να «αντιληφθεί τη βαρύτητα της συνεχιζόμενης στάσης του Ιράν αναφορικά με τον εξοπλισμό» των Χούτι, οι οποίοι πολεμούν κατά του συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που παρενέβη στην Υεμένη πριν από επτά χρόνια. Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται ότι εξοπλίζει τους Χούτι.

Η δήλωση του Ριάντ έγινε σε μία περίοδο αυξημένης έντασης με τις ΗΠΑ, οι οποίες είδαν τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαίου να απορρίπτει τις εκκλήσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή αργού για να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ριάντ πάσχισε να απαλλαγεί από τη δαπανηρή σύγκρουση με την Υεμένη, η οποία θεωρείται υπό μία έννοια και ως σύγκρουση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων ζωών και έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε πέρυσι τη στήριξη σε επιθετικές κινήσεις στην Υεμένη, αναθεώρησε τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό των Χούτι ως τρομοκρατικής οργάνωσης και πίεσε το Ριάντ να σταματήσει τον αποκλεισμό των περιοχών που βρίσκονται οι Χούτι.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ