Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζίνη: Ερχονται νέες αυξήσεις στην αντλία - Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου

Βενζίνη
Πηγή: Intime

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα αναμένονται από σήμερα λόγω του νέου ράλι στις τιμές του πετρελαίου που σημειώνεται μετά τις μειώσεις που προηγήθηκαν στα μέσα τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και το οποίο συμπαρασύρει τις τιμές των διυλισμένων προϊόντων και της βενζίνης στην αντλία. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες να προμηθεύονται καύσιμα με υψηλό κόστος, όταν και θα φτάσει στην ελληνική αγορά το νέο «άλμα» στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού». 

«Σήμερα έχουμε αύξηση στα προιόντα διυλιστηρίου, 5 λεπτά στο πετρέλαιο και 2,5 λεπτά στη βενζίνη», δηλώνει στην «Η» ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), Θέμης Κιουρτζής. «Οι πρωινές προβλέψεις έδειχναν πως λόγω της μεγάλη ανόδου που κατέγραφαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, θα είχαμε ανατιμήσεις του ίδιου μεγέθους και τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο η πτώση σε Brent και WTI που σημειώθηκε λίγο αργότερα δείχνει πως ή θα έχουμε μικρότερη αύξηση αύριο ή δεν θα έχουμε καθόλου. Οι τάσεις της ημέρας θα διαμορφώσουν και την τελική τιμή των δυιλισμένων καυσίμων», προσθέτει χαρακτηριστικά. 

Πόση θα είναι η αύξηση στην αντλία - Από τι θα εξαρτηθεί

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, οι αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές διυλιστηρίου καταγράφονται ετεροχρονισμένα και στις αντλίες, δηλαδή τις επόμενες ημέρες οι σημερινές ανατιμήσεις στα διυλισμένα καύσιμα θα φανούν στις τιμές στα πρατήρια τις επόμενες ημέρες. Όπως επισήμανε ο κ. Κιουρτζής, οι αυξήσεις στα πρατήρια είναι αντίστοιχες με αυτές στα προϊόντα διυλιστηρίου. 

Συνεπώς, αν η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης ήταν τη Δευτέρα 21/3 στα 2,042 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, μόλις αποτυπωθεί η σημερινή αύξηση (2,5 λεπτά) θα φτάσει τα 2,067€/lt ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από 1,907€/lt θα φτάσει με τη σημερινή αύξηση που καταγράφεται στο διυλισμένο προϊόν (5 λεπτά), στο 1,957 ευρώ το λίτρο.

«Αν μεθαύριο έχουμε μείωση στα δυιλισμένα προϊόντα αντίστοιχη με την αύξηση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο μέρες τότε στην αντλία υπάρχει περίπτωση να μην φτάσουν καθόλου οι ανατιμήσεις του ίδιου διαστήματος», διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, σημειώνοντας πως τα πρατήρια δεν προστρέχουν να ανεβάσουν τις τιμές τους και δουλεύουν μεσοσταθμικά.  «Στις 10 Μαρτίου η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,936 ευρώ το λίτρο και η τιμή στο διυλιστήριο ήταν 1,933 ευρώ το λίτρο», συμπληρώνει.  

«Τρομακτικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα»

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος τα πάντα εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι οποίες ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς. Μετά το πρωινό άλμα κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών που προκάλεσαν στην αγορά η συζήτηση για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι επιθέσεις των ανταρτών που στηρίζονται από το Ιράν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, τοBrent  έπεσε στα 114,53 δολάρια. Ίδια διακύμανση καταγράφηκε και στις τιμές του αμερικανικού αργού με την τιμή του να διαμορφώνεται πλέον στα ίδια επίπεδα με το χθεσινό κλείσιμο, δηλαδή κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent παράδοσης Μαΐου, εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ημερών στα 115,62 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας αύξηση +7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή. Το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι. Ήταν η πρώτη φορά που η τιμή του WTI ξεπερνά τα 110 δολάρια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

«Οι αυξήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν τρομακτικές και έφτασαν τα 5, 6 ακόμα και 7 λεπτά του ευρώ σε μια ημέρα στα διυλισμένα προϊόντα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα πρατήρια πολλές φορές πούλησαν με 1,8 ευρώ το λίτρο και πήγαν να αγοράσουν με 1,9 €/lt», ανέφερε για την κατάσταση που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά. 

«Αναζητείται η νομιμότητα στην αγορά»

Παράλληλα, ο κ. Κιουρτζής υπογράμμισε πως υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στην αγορά, καθώς όπως αποκαλύπτει ο ίδιος εμφανίζονται πρατήρια με «0» περιθώρια κέρδους, εξηγώντας πως υπάρχουν επαγγελματίες που φαίνεται να πωλούν καύσιμα σε τιμή κόστους λειτουργίας και κόστους κτήσης. 

Ο ίδιος διαπιστώνει «περίεργη αδυναμία» από την πλευρά της κυβέρνησης για εξάλειψη της παραβατικότητας στην αγορά και δηλώνει πως έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις παραπάνω πρακτικές στα συναρμόδια υπουργεία. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ