Νέα
 • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
 • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια πρόστιμα καταργούνται - 3% έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πηγή: Eurokinissi

Κατάργηση του προστίμου για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον το επιπλέον ποσό δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 3% για εφάπαξ εξόφλησή του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η τροπολογία-προσθήκη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις βασικότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας:

 • Δεν θα επιβάλλονται, εφεξής, πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.
  Επίσης, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.
 • Δίνεται  η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2021 με έκπτωση 3% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου.

Επίσης, με την τροπολογία ρυθμίζονται εκ νέου οι ανεξόφλητες απαιτήσεις των επιχειρήσεων-δικαιούχων έως 31.12.2015 της οικονομικής ενίσχυσης του αναπτυξιακού ν. 1262/1982, μέσω της χορήγησης δικαιώματος έκπτωσης από οφειλές τους έναντι της φορολογικής διοίκησης ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

►Διαβάστε και: Κομπίνες με πλασματικά ενοίκια: Σαφάρι της ΑΑΔΕ και ραβασάκια για επιστροφές ενισχύσεων

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις της χτεσινοβραδινής τροπολογίας είναι οι εξής:

 • Αναστέλλεται σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, για χρονικό διάστημα ενός έτους από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.
 • Παρατείνονται κατά έναν  μήνα, οι προθεσμίες:
  - για την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, τακτικών και προπληρωμής, δημοσίων επενδύσεων καθώς και για τη διενέργεια των αντίστοιχων λογιστικών εγγραφών για την εμφάνιση των πληρωμών του ΠΔΕ, που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2021 στη δημόσια ληψοδοσία,
  - για τη διενέργεια των τακτοποιητικών λογιστικών εγγραφών για την εμφάνιση των εξόδων του τακτικού προϋπολογισμού (πληρωμές δημόσιου χρέους και δαπάνες προξενικών αρχών), που πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2021 με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό.
  - Aντιμετωπίζεται το ζήτημα της δυνατότητας συμψηφισμού της διαφοράς, που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου, με τις ζημίες μίας ανώνυμης εταιρίας, προκειμένου αυτές να αποσβεσθούν.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ