Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το διπλό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες από την παράταση του waiver

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή AP Photos

Η διατήρηση της ειδικής εξαίρεσης που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2024 ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, ενισχύοντας τη ρευστότητα που διαθέτουν, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια περίοδο που η πιστωτική επέκταση αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Οι τράπεζες θα μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ, ώστε να μη χρειαστεί να τα αναχρηματοδοτήσουν από τη διατραπεζική αγορά με υψηλότερο κόστος, κάτι που έμμεσα θα επηρέαζε και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση για την αποδοχή ομολόγων να έχουν αξιολόγηση από «ΒΒΒ-» και πάνω, που δεν διαθέτει ακόμα το ελληνικό αξιόχρεο.

Αποφεύγονται οι κλυδωνισμοί

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνδέεται και με τις νέες συνθήκες αβεβαιότητας που επικρατούν στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, αφού με την παράταση της συγκεκριμένης απόφασης διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί στην αγορά ομολόγων, σε μία περίοδο που το κόστος δανεισμού κινείται ανοδικά και τα ελληνικά spread κινούνται στις 223 μονάδες βάσης.

►Διαβάστε και: ΕΚΤ: Διατηρεί το waiver στα ελληνικά ομόλογα

Επί της ουσίας, μέχρι το 2024 η άμεση προοπτική της ελληνικής οικονομίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ομπρέλα προστασίας που της παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες άντλησαν 47 δισ. ρευστότητας από τον Απρίλιο του 2020 με την απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία τις βοήθησαν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Αυτή η στήριξη της ΕΚΤ, σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, ήταν εκείνη που βοήθησε ουσιαστικά τον τραπεζικό κλάδο να αλλάξει σελίδα και να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του.

Τι θα συνέβαινε εάν δεν δινόταν παράταση

Εάν δεν δινόταν παράταση στο waiver, οι τράπεζες δεν θα είχαν πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα, θα επιδεινώνονταν οι όροι δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την EKT, το κόστος δανεισμού και για τις επιχειρήσεις που θα εξέδιδαν εταιρικά ομόλογα, οδηγώντας πρακτικά το σύνολο της οικονομίας σε αστάθεια.

Οριστική λύση θα δώσει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Η κίνηση του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, ο οποίος αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της επίτευξης του οροσήμου αυτού, το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να τοποθετεί εντός του α' εξαμήνου του 2023.

Η χώρα βρίσκεται μόλις ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα. Η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 14 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor's. Η S&P έχει κατατάξει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ, με θετικές προοπτικές, από τον Απρίλιο του 2021.

►Διαβάστε και: Ομόλογα: Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ανεβάζουν τις αποδόσεις

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ