Νέα
  • ΓΔ: 1414.11 +0.06%
  • Τζίρος: 17,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ESM: Πράσινο φως στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και του GLF

Το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα του υπόλοιπου του δανείου από το ΔΝΤ και της πρώτης δόσης των διακρατικών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης (GLF) έδωσαν σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η έγκριση του ESM και του EFSF είναι απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με τους όρους των δανείων τους θα έπρεπε η Ελλάδα να αποπληρώσει ένα ανάλογο ποσό των δανείων που έχει πάρει από τα δύο αυτά ευρωπαϊκά ταμεία.

Με την άρση αυτής της σχετικής υποχρέωσης, η Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της από τον ESM και το EFSF

Ρέγκλινγκ: Θετικός αντίκτυπος στο προφίλ του χρέους

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ καθώς και η προπληρωμή μέρους των διακρατικών δανείων της GLF, στέλνει θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας.

Θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα συμφέροντά μας είναι ευθυγραμμισμένα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξής της που είναι μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους».

Η έγκριση του ESM και του EFSF αφορά την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού, ύψους 1,86 δις. ευρώ, του δανείου του ΔΝΤ και τη δόση ύψους 2,65 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των διακρατικών δανείων του 2010.

Το συνολικό ύψος των διακρατικών δανείων από 14 χώρες της Ευρωζώνης ανέρχεται σε 52,9 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ