Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση του μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο - Πιθανή η ύφεση στο β' τρίμηνο

Κάθε χρόνο ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης δαπανά 60,9 δισ. ευρώ για καινοτομία / Πηγή: Intime

H ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε πολύ τον Μάρτιο καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέτεινε τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επιβράδυνε τη ζήτηση και κλόνισε την εμπιστοσύνη, ενώ η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ώθησε τις τιμές υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εισβολή, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο.

Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων παραγωγής (PMI) της S&P Global υποχώρησε από τις 58,2 μονάδες τον Φεβρουάριο στις 56,5 τον Μάρτιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (57 μονάδες) αλλά αρκετά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 53,1 από 55,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όταν η Ευρωζώνη υφίστατο το σοκ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ανησυχία από τον πόλεμο

«Όπως η εξαφάνιση του τελευταίου πανδημικού κύματος προκάλεσε ούριο άνεμο για την ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, με τις οικονομίες να ανοίγουν ξανά και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να χαλαρώνουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε έναν ανησυχητικό νέο αντίθετο άνεμο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν σημαντικά λόγω των κυρώσεων, της έκρηξης των τιμών ενέργειας και των νέων περιορισμών στην προσφορά λόγω του πολέμου», πρόσθεσε.

Η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι βιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν έκρηξη των τιμών στις εισροές τους, αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τη συλλογή των σχετικών στοιχείων από τη S&P Global το 2002.

Οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Μείωση της εμπιστοσύνης

Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο PMI για τη μελλοντική παραγωγή μειώθηκε στις 54,4 μονάδες από 68,5 τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

«Η επιχειρηματική αισιοδοξία του μεταποιητικού τομέα βούλιαξε σε ένα επίπεδο που υποδηλώνει πτώση της μεταποιητικής παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο και αυξάνει τον κίνδυνο διολίσθησης του μεταποιητικού τομέα σε μία ακόμη ύφεση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ