Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ακρίβεια: Γράφουν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ - Τα νέα μέτρα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Πριν καν κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται να καταθέσουν εντός Μαΐου δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιήσoυν νέα μέτρα ενίσχυσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η ενεργειακή ακρίβεια, που δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, οδηγούν στην ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας και απειλούνται με φτωχοποίηση.

Με την Eυρώπη να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά την ενεργειακή της κάλυψη, μια επισιτιστική κρίση να απειλεί πολλές χώρες και τον πληθωρισμό να ροκανίζει τα εισοδήματα, το μέλλον μοιάζει να είναι στρωμένο με αγκάθια.

Στήριξη για όσο χρειαστεί

Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισήμανε χθες ότι «οι ημέρες που έρχονται για ολόκληρη την Ευρώπη είναι και εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας γίνεται όλο και πιο πιθανός», προσθέτοντας ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες. Ισορροπώντας όμως πάντα ανάμεσα σε δύο βασικές πολιτικές αρχές. Αφενός να συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις στους οικονομικά ασθενέστερους και αφετέρου να σεβαστεί τα δημοσιονομικά όρια που ορίζουν οι ανάγκες της οικονομίας. Έχουμε σχέδιο και προχωράμε βάσει αυτού».

►Διαβάστε και: Νέα μέτρα για ρεύμα - πετρέλαιο - τρόφιμα: Ερχεται πακέτο στήριξης για αγρότες και νοικοκυριά

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm, έδωσε το στίγμα των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων, υποστηρίζοντας ότι «είναι ανάγκη να κρατηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα τα βγάλουν πέρα».

Βασική προτεραιότητα θα είναι και πάλι η στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς το ράλι στις τιμές ενέργειας συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμία ορατότητα για επιβράδυνση των τιμών.

«Οι υψηλοί λογαριασμοί απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις στον βαθμό που θα συνεχίζονται», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι βιαιότητες σε αυτό τον πόλεμο καθιστούν πιο δύσκολη την εξίσωση της ειρήνης.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι:

  • Ενίσχυση ή ακόμα και πλήρη κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με βάση συγκεκριμένα περιουσιακά και άλλα κριτήρια.
  • Επέκταση της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και τον Μάιο, καθώς οι λογαριασμοί θα αφορούν κατανάλωση του προηγούμενου διαστήματος.
  • Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός επιδόματος στέγασης με δικαιούχους τους πιο ευάλωτους. «Σύμμαχος» σε αυτή την κατεύθυνση είναι η Κομισιόν, που εκφράζει ανησυχία ότι λόγω της γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πολλά από αυτά θα είναι δύσκολο να καλύψουν και τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου ή την πληρωμή του ενοικίου τους.
  • Στη φαρέτρα της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% ή ακόμα και ο μηδενικός ΦΠΑ για πέντε-έξι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως ψωμί, γάλα, κρέας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. H ενεργοποίηση θα εξαρτηθεί από το εάν οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και εάν υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια, αφού πρόκειται για μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
  • Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο της επέκτασης της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον Μάιο. Σημειώνεται ότι επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσεως (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. 

►Διαβάστε και: Ο πληθωρισμός τρώει μισθούς και καταθέσεις – Πού έρχονται νέες αυξήσεις-φωτιά

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ