Νέα
  • ΓΔ: 1015.72 +0.02%
  • Τζίρος: 38,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Σταθερά στα 107 δολάρια καθώς η ΕΕ δεν προχώρησε σε εμπάργκο

Στα επίπεδα των αρχών της εβδομάδας κυμαίνονται οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην προχωρήσει άμεσα σε εμπάργκο για το ρωσικό αργό, η οποία δείχνει τις δυσκολίες που έχει μία τέτοια κίνηση.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 107 δολάρια το βαρέλι, περίπου στα επίπεδα που έκλεισε χθες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μία σειρά νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, περιλαμβανομένης απαγόρευσης εισαγωγών άνθρακα από τη χώρα, αλλά δεν περιέλαβε σε αυτές το ρωσικό πετρέλαιο, με την πρόεδρο της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναφέρει ότι το θέμα αυτό θα εξετασθεί αργότερα.

Αύξηση των τιμών πάνω από 30% από την αρχή του έτους

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο στο πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία προχώρησαν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά μία τέτοια κίνηση από την ΕΕ είναι πιο δύσκολη, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής της από αυτό.

Ανακόπηκε η μείωση τιμών λόγω της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων

Η συζήτηση, πάντως, και στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ανέκοψε την πτώση των τιμών που είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω της απόφασης των ΗΠΑ και άλλων χωρών να αποδεσμεύσουν μεγάλες ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματά τους, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στην αγορά που προκλήθηκε από τις μειωμένες ρωσικές εξαγωγές.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, η οποία μειώνει τη ζήτηση από τη χώρα αυτή καθώς μεγάλες πόλεις, όπως η Σαγκάη, έχουν τεθεί σε lockdown. Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε το Πεκίνο χθες ήταν περί τα 20.000, που είναι αναλογικά πολύ χαμηλός σε σχέση με τα επίπεδα άλλων χωρών, η Κίνα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρών περιορισμών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ